Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul a respins solicitarea lui Igor Dodon privind revocarea ambasadorului moldovean la București

dodon.jpg

Sursa imaginii: 
dodon.md

Premierul Filip anunță că respinge cererea preşedintelui Dodon de rechemare a ambasadorului din România. Preşedintele îl acuza pe acesta de ”abuz şi depăşire a competenţelor”.

ACTUALIZARE 2: Prim-ministrul Pavel Filip a primit, luni, demersul prezidenţial privind propunerea de  revocare a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, domnul Mihai Gribincea. Şeful Executivului nu va da curs acestei solicitări.

ACTUALIZARE 1: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a solicitat, luni, Guvernului să inițieze procedura de rechemare a Ambasadorului R.Moldova la București, Mihai Gribincea. Solicitarea lui Dodon vine după ce diplomatul moldovean a menționat că decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituțional.

”Calificăm declarațiile domnului Mihai Ghimpu drept declarații cu iz, mai curînd, electoral decît politic. Le considerăm o tentativă de a-și reabilita raitingul politic minor la care a ajuns de-a lungul anilor de pe urma unor actiuni contrare așteptărilor cetățenilor și propriilor alegători. Cît privește inițiativa de organizare a referendumului republican privind destituirea președintelui Igor Dodon din funcția de șef al statului, îi răspundem d-lui Ghimpu și tutulor din actuala guvernare, că președintele Igor Dodon este oricînd gata să se prezinte pentru judecata politică în fața cetățenilor”, a reactionat pe Facebook, Ion Ceban, purtatorul de cuvant al președintelui moldovean.

…………………………………..

Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului, Ion Ceban, ”nici un reprezentant al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu are competențe de a-și exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de șeful statului în acest sens, luând în considerare faptul că acordarea și retragerea cetățeniei este competența exclusivă a președintelui Republicii Moldova”.

”Pe viitor, invităm toți reprezentanții corpului diplomatic al R.Moldova să reprezinte în exclusivitate interesele țării și să acționeze în conformitate cu prevederile Constituției și legislația R.Moldova", a scris Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook.

Adresarea către premierul Pavel Filip a fost semnată cu puțin timp înainte de plecarea lui Igor Dodon la Moscova.

Săptămâna trecută, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat la Digi24.ro că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, dar estimează, pe baza celor spuse de unii experţi, că decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional. Declarațiile diplomatului moldovean l-au nemulțumit pe Igor Dodon care a și anunțat, la scurt timp, ca va cere revocarea lui Gribincea.

Liberalii încearcă suspendarea lui Dodon

Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu a anunțat, luni, că inițiază procedura de suspendare din funcție a președintelui pro-rus, Igor Dodon, pentru încălcarea Constituție. Liberalii vor desfășurarea unui referendum. ”Aflându-se la Tighina, la 4 ianuarie, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe așa-zisul conducător al Transnistriei cu victoria în alegeri. Prin acțiunile sale, președintele în exercițiu a recunoscut, în mod indirect, legalitatea alegerilor desfășurate în raioanele de est ale Republicii Moldova la 11 decembrie 2016 și, implicit, autoritatea unor forțe ilegale asupra teritoriului controlat de forțe anticonstituționale, încălcând astfel mai multe norme din Constituție”, susțin liberalii.

Pe de altă parte, luni dimineață, Igor Dodon, însoțit de mai mulți consilieri prezidențiali, de bașcanul Găgăuziei, dar de și noul lider al Partidului Socialiștilor, au plecat la Moscova, într-o vizită oficială de trei zile. Dodon a anunțat pe Facebook că vizita la Moscova va avea o agendă ”destul de consistentă”, fără a preciza ce subiecte urmează a fi abordate. Pe lângă ”întrevederea principală” cu Vladimir Putin, Igor Dodon se va întâlni cu mai mulți oficiali ruși, printre aceștia vicepremierul Dmitri Rogozin și ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Într-un interviu la RFI, comentatorul politic, Oazu Nantoi a menționat că, de fapt, ”Igor Dodon și Irina Vlah, bașcanul autonomiei găgăuze ar putea promova la Moscova ideea federalizării R.Moldova”.