Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criză politică în Irlanda de Nord care poate afecta calendarul Brexit

Arlene Foster și Martin McGuinness

În Irlanda de Nord - provincie autonomă a Regatului Unit - vor avea loc alegeri anticipate pe 2 martie ca urmare a prăbușirii executivului de coaliție dintre unioniști și separatiști. Această criză politică poate avea efecte la nivelul întregii țări, putând întârzia  chiar calendarul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană - Brexit.

Ministrul pentru Irlanda de Nord din guvernul de la Londra, James Brokenshire, a fost nevoit să convoace scrutinul anticipat pentru Adunarea provincială ca urmare a demisiei din funcția de adjunct al șefului executivului a lui Martin McGuinness, din partidul Sinn Fein, care militează pentru secesiunea provinciei și alipirea la Republica Irlanda.

Demisia lui McGuinness a provocat o criză politică, findcă executivul provincial nu poate funcționa fără acordul celor două comunități, cealaltă fiind cea protestantă care susține rămânerea provinciei în cadrul Regatului Unit.

Șefa executivului regional și lideră a Partidului Democratic Unionist (DUP), Arlene Foster, a refuzat să demisioneze din funcție, fiind acuzată de corupție într-o schemă de subvenționare a energiei alternative care a dus la risipirea a aproape 500 de milioane de lire din fonduri publice.

Potrivit Acordului din Vinerea Mare - 1998 care a pus capăt unui război civil de 30 de ani soldat cu moartea a peste 3700 de persoane și rănirea a peste 47000, provincia nu poate fi guvernată decât prin co-participarea celor două comunități.

Când Sinn Fein a refuzat să desemneze un înlocuitor pentru McGuinness în termen de o săptămână, întreg executivul de la Belfast în frunte cu Foster a fost automat destituit.

Campania electorală are toate șansele să fie una dintre cele mai otrăvite de după 1998. Deși cauza crizei politice actuală e legată de acuzații de corupție, în subtext rămâne conflictul sectar dintre protestanții unioniști și catolicii separatiști, un conflict care durează de la înființarea provinciei britanice în 1921 și are rădăcini multiseculare.

Irlanda de Nord este una dintre societățile cele mai segregate din Europa și nivelul de încredere reciprocă dintre cele două comunități rămâne unul scăzut, chiar și după 1998.

Calendarul Brexit

Această criză politică din micuța provincie cu o populație de 1,86 de milioane cu o ușoară majoritate protestantă nu ar fi prezentat un interes major pentru restul Regatului Unit dacă guvernul de la Londra nu ar fi în plină perioadă de pregătire a declanșării procesului de ieșire din Uniunea Europeană.

Theresa May și liderii provinciali din Regatul UnitPremierul May a dscutat deja cu liderii regionali despre Brexit

Premierul Theresa May dorește să inițieze oficial acest proces până la sfârșitul lunii martie prin depunerea notificării în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanșează o perioadă de negocieri cu UE de doi ani și care se încheie cu încetarea calității de membru al Uniunii.

Declanșarea acestui proces ar trebui să aibă avizul tuturor celor trei provincii autonome ale Regatului Unit: Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. 

În referendumul din 23 iunie 2016 electoratul Regatului Unit a votat în proporție de 52% în favoarea ieșirii din UE, în timp ce în Irlanda de Nord alegătorii s-au pronunțat cu 56% în favoarea rămânerii.

Premierul May s-a întâlnit deja în octombrie 2016 la Londra cu liderii regionali, printre care și Foster și McGuinness, și a promis că se va consulta cu ei înaintea depunerii articolului 50.

Unii experți susțin că guvernul de la Londra nu poate declanșa acest proces fără acordul explicit al liderilor regionali și că riscă o acțiune în justiție dacă îi ignoră.

Cum convocarea unor alegeri anticipate în Irlanda de Nord a generat incertitudine în privința viitorului executiv de la Belfast, nu e deloc exclus ca această criză să întârzie calendarul Brexit pe care l-a anunțat premierul May. 

 
Asculați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ