Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Iarna schimbă istoria, Bătălia Moscovei 1941-1942

soldati.jpg

Soldați germani la vest de Moscova, decembrie 1941
Image source: 
Wilhelm Gierse, wikipedia.org

Iernile grele nu sunt o noutate pentru omenire, iar în trecut au reprezentat chiar factori care au contribuit la trasarea istoriei lumii. Acesta este și cazul Bătăliei de la Moscova din iarna anilor 1941-1942, despre care aflăm mai multe la rubrica Accent pe istorie.

Este greu de imaginat că iarna și condițiile meteo aspre pe care le ni aduce ne-ar putea fi aliată în vreun fel zilele acestea. Sovieticilor, însă, le-a fost de mare folos în 1941-1942, în cadrul uneie dintre cele mai importante lupte din al doilea război mondial, Bătălia Moscovei.

Planul lui Hitler de a invada Uniunea Sovietică, cu numele de cod Operațiunea Barbarossa, lansat în vara anului 1941, se baza pe tactica războiului fulger (Blitzkrieg) și își propunea cucerirea Moscovei într-o perioadă de trei-patru luni. Prima fază a invaziei naziste a fost marcată de succes, înaintarea armatei lui Hitler, considerabilă, de altfel, fiind totuși  încetinită de rezistența sovietică. De exemplu, deși orașul Smolensk a fost cucerit de germani, în cele din urmă, bătălia care s-a dat acolo a întârziat atacul asupra Moscovei cu aproape două luni.

La sfârșitul lunii septembrie Hitler a reluat ofensiva asupra capitalei sovietice, în cadrul operațiunii Taifun, care prevedea cucerirea acesteia până la sfârșitul iernii. În octombrie, forțele naziste se aflau deja la aproximativ 120 de kilometri de Moscova. Cu toate că erau vizibil secătuite de resurse, pe care le utilizaseră în luptele anterioare, trupele germane au înaintat și au reușit să spargă mai multe linii de rezistență sovietice. Factorul meteorologic deja începea să își facă simțită prezență, întrucât ploile însemnate de toamnă au schimbat terenul de luptă în noroaie consistente, prin care tancurile naziste nu înaintau cu prea mult spor. Cu toate aceste, ofensiva lui Hitler a continuat.

Venirea iernii și frigul cumplit, însă, i-a surprins nepregătiți pe soldații germani, care la începutul lunii decembrie ajunseseră la numai 30 de kilometri de capitală Uniunii Sovietice. Deja secătuiți de putere, total neobișnuiți cu frigul aprig și lipsiți de echipamentul corespunzător luptei de iarnă, aceștia nu au mai putut face față inamicului. Rezistenței sovietice i s-au alăturat trupe sosite din Siberia, special echipate și pregătite de război în condiții de iarnă. Forțele germane au fost atacate înainte de a pătrunde în Moscova, iar în ianuarie 1942 acestea erau deja îndepărtate la peste 100 de kilometri de oraș.

Astfel, planul lui Hitler de a pune capăt războiului pe frontul de Est a eșuat, lasând în urmă aproximativ un milion de victime și marcând pentru prima oară o retragere semnificativă a armatei germane.

Tot iarna lui 1942 a consemnat recordul absolut în materie de frig în România, când, lângă Brașov, s-au înregistrat minus 38,5 grade Celsius.

Pregatiți-vă pentru orice anotimp pentru că asta, uneori, poate schimba istoria, care, nu uitați, continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 17 ianuarie 2017 (audio)