Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu, despre Dragnea la învestirea lui Trump: Mersul în SUA nu înseamnă firman de domnie

diaconescu_prezenta_dragnea_investitura_trump_mersul_sua_firman_domnie.jpg

Cristian Diaconescu spune că statul român va fi reprezentat la ceremonia de învestire a lui Donald Trump de ambasadorul la Washington (Sursa foto: Facebook/Cristian Diaconescu)
Cristian Diaconescu spune că statul român va fi reprezentat la ceremonia de învestire a lui Donald Trump de ambasadorul la Washington (Sursa foto: Facebook/Cristian Diaconescu)

Statul român va fi reprezentat la ceremonia de învestire a preşedintelui american, Donald Trump, de ambasadorul la Washington, George Maior. O spune la RFI fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, prim-vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară.

O poziţie similară a fost exprimată luni de Administraţia Prezidenţială, după ce Camera Deputaţilor a anunţat că Liviu Dragnea va participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.

Cristian Diaconescu spune că situaţia este jenantă: "Mi se pare jenant genul de atitudine... Vreau să vă spun un lucru, în mod categoric, cel desemnat de preşedinte este cel care reprezintă România. Evident, ambasadorul este în mod uzual reprezentantul României şi din acest punct de vedere regulile sunt cât se poate de clare".

Fostul ministru de Externe declară că "mersul în Statele Unite nu înseamnă firman de domnie (ordin emis de sultan, prin care erau numiţi sau maziliţi guvernatorii şi domnii depinzând de Imperiul Otoman-sursa DEX-n.r.). Am mai văzut ani la rândul genul acesta de raţionament, după părerea mea, servil, cine merge la Washington se întoarce de acolo pe cai mari. Mulţi am mers la Washington şi nu s-a pus niciodată în discuţie o astfel de atitudine, care de ambele părţi ar putea fi umilitoare".

Cristian Diaconescu e de părere că "modul în care ne poziţionăm public ar trebui să arate un grad mai mare de maturitate".

 
Cristian Diaconescu, despre cine reprezintă România la învestirea lui Donald Trump