Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri PE: Antonio Tajani, mare favorit

parlamentul_european.jpg

Parlamentul European
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Belgianul Guy Verhofstad, liderul ALDE, s-a retras marti dimineață din cursa pentru fotoliul de președinte al Parlamentului European și a anunțat deja cui îi va acorda sprijinul. Favorit pare acum candidatul grupului PPE.

Actualizare: Tajani a obținut 274 de voturi în primul tur. Gianni Pitella 183

Guy Verhofstad a anunțat, odată cu retragerea din cursă și direcționarea sprijinului de care se bucură către eurodeputatul italian Antonio Tajani, membru al grupului popularilor europeni. ALDE și PPE au făcut astfel o alianță:

"Acesta este un prim pas în construirea unei coaliţii proeuropene care să reformeze şi să întărească uniunea noastră. În fața provocărilor, cheia succesului este să reformăm Uniunea Europeană”, a declarat Guy Verhofstadt.

De altfel, presa internațională relatează deja, citând diferite surse, că Tajani, fost comisar european pentru Transporturi, s-ar bucura de cele mai multe voturi. Aceasta, evident și în condițiile în care PPE este cel mai numeros grup politic din legislativul european.

Loc de surpize există. Totul depinde de posibilele alianțe care se negociază în spatele ușilor închise. Antonio Tajani, figură controversată într-o anumită măsură, inclusiv pentru presupusa implicare în scandalul Dieaselgate, îi are drept contracadidați principali pe Gianni Pittella, din partea socialiștilor europeni și pe Helga Stevens, candidata Conservatorilor și Reformiștilor. Pe lista candidaților este și Laurențiu Rebega, reprezentant al grupului Europa Națiunilor și Libertății.

Actualul președinte al Parlamentului European, Martin Schultz și-a anunțat demisia, pentru a se putea reîntoarce în politica internă din Germania. Se speculează că ar putea deveni ministru de externe.