Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pseudo-vot în Senat: Reforma în sănătate, respinsă fără dezbatere

reforma_sanitara_respinsa.jpg

Reforma sanitară, respinsă în Senat. Camera Deputaţilor e for decizional
Reforma sanitară, respinsă în Senat. Camera Deputaţilor e for decizional

Una dintre cele mai importante reforme ale sistemului sanitar iniţiate de Guvernul Cioloş a fost respinsă în Senat, în lipsa unei dezbateri. Proiectul nu figura pe ordinea de zi a şedinţei şi a fost respins fără ca parlamentarii să primească vreun document de informare.

Este vorba despre Ordonanţa 79/2016 care depolitizează funcţiile de management ale spitalelor publice şi le interzice directorilor să îşi angajeze rude sau să primească beneficii de la furnizori. De asemenea, legea ar fi deschis concursurile de director şi experţilor din afara sistemului universitar românesc.

Comisiile Juridică şi de Sănătate ale Senatului au emis deja rapoarte negative cu privire la conţinutul Ordonanţei. Cel al Comisiei Juridice a fost emis cu puţin timp înainte de votul în plen şi nu a mai fost trimis senatorilor.

„99% dintre senatori nu ştiau ce prevăd rapoartele sau Ordonanţa”

Senatorul USR Mihai Gơţiu, membru în Biroul Permanent al Senatului, explică la RFI cum a fost convocată şedinţa în care a fost respinsă Ordonanţa şi cum s-a desfăşurat votul.

„Nu avea cum să fie o dezbatere, pentru că subiectul nu era pe ordinea de zi. Eu sunt convins că 99% dintre senatori – exceptând pe aceia din comisiile Juridică şi de Sănătate care au participat la elaborarea rapoartelor – nu ştiau ce prevede acest raport. Nu aveau cum să fie informaţi despre ce e vorba. În plus, sunt convins că majoritatea nu ştiau nici ce prevede Ordonanţa, deci nu aveau nici cel mai mic habar despre ce s-a votat” spune senatorul Goţiu.  

ASCULTĂ EXPLICAŢIILE SENATORULUI USR:Vlad Voiculescu reacţionează pe Facebook

Fostul Ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a scris pe Facebook: „Jaful cel mai mare s-a facut in spitale. Banii tai au fost furati de manageri corupti, de manageri numiti politic, de ei si de prietenii lor din partid, universitate, etc.” (întreaga postare a fostului ministru aici)

Voiculescu îndeamnă oamenii să contacteze deputaţii care îi reprezintă şi să le ceară să nu respingă reforma la votul final din Camera Deputaţilor. El a lansat şi un formular prin care cei care susţin reforma pot primi detalii despre acţiunile întreprinse (vezi aici