Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Scandalul Sebastian Ghiță” - Florian Coldea a fost trecut în rezervă

coldea_dat_afara.jpg

Parlamentul va trebui să ia în discuţie aceste chestiuni şi să le lămurească
Parlamentul va trebui să ia în discuţie aceste chestiuni şi să le lămurească
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul de eliberare din funcţie a prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, şi decretul de trecere în rezervă.

Klaus Iohannis a spus că, pentru ca serviciile secrete să îşi facă treaba, trebuie trasate ”două linii roşii” referitoare la modul în care se raportează serviciile secrete la politicieni şi politicienii la serviciile secrete.

Preşedintele a spus că aceste aspecte trebuie clarificate foarte bine, subliniind că Parlamentul va trebui să ia în discuţie aceste chestiuni şi să le lămurească.

SRI a anunţat marţi că ancheta internă declanşată în cazul generalului Florian Coldea nu a relevat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare, astfel că s-a propus repunerea pe funcţie a lui Coldea, însă acesta a cerut eliberarea din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI şi va fi trecut în rezervă.

”Prim-adjunctul directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI”, a precizat SRI într-un comunicat.

Serviciul Român de Informaţii anunţa, săptămâna trecută, că desfăşoară o anchetă în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, iar, până la finalizarea verificărilor, generalul-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia directorului SRI, care îi va prelua, de altfel, şi atribuţiile.

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai mulţi oameni politici în legătură cu diverse numiri în funcţie sau cu acţiuni ale justiţiei. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numărat Elena Udrea, Traian Băsescu şi, recent, Sebastian Ghiţă, care l-a menţionat în fiecare dintre cele opt apariţii ale sale la televiziunea pe care o controlează.

Într-o înregistrare difuzată de România TV, Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie, relata despre concedii petrecute cu acesta, în Seychelles, în 2010, şi în 2012 în Toscana, unde ar fi fost şi Vasile Dâncu. Sebastian Ghiţă a prezentat şi o fotografie în care a susţinut că se află soţia sa şi soţia lui Coldea, la Disneyland.