Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon la Moscova - ”Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea fi anulat”

dodon_moscova_1.jpg

Exportatorii moldoveni, consideră Dodon, au pierdut cea mai importantă piață - cea rusească
Exportatorii moldoveni, consideră Dodon, au pierdut cea mai importantă piață - cea rusească
Sursa imaginii: 
RFI

Președintele moldovean Igor Dodon, aflat în vizită oficială la Moscova, anunță că dacă în 2018 Partidul Socialiștilor obține majoritatea în Legislativ, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat în 2014 de guvernarea pro-europeană de la Chișinău, va fi anulat.

La scurt timp după declarațiile lui Dodon, Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova a ținut să precizeze că Republica Moldova are un singur vector extern - cel european.

După ce a declarat în repetate rânduri în presa rusă că este împotriva semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Igor Dodon a reiterat la Moscova că Republica Moldova nu ar avea nevoie de acest acord, care nu a adus niciun beneficiu țării.

”Volumul exporturilor pe piața Uniunii Europene s-a micșorat. De fapt, nu am obținut nimic prin semnarea acestui Acord”, a spus Dodon.

Exportatorii moldoveni, consideră Dodon, au pierdut cea mai importantă piață - cea rusească, iar în Uniunea Europeană produsele moldovenești ajung cu greu. Igor Dodon susține că, în calitate de președinte, va solicita anularea Acordului de Asociere, dacă Partidul Socialiștilor, formațiune pe care a condus-o din 2011 și până a venit la președinție, va obține majoritatea parlamentară. 

”Înțelegem care sunt realitățile geopolitice în prezent, înțelegem că sunt în vigoare anumite acorduri pe care Moldova le-a semnat cu Uniunea Europeană. Noi considerăm că acestea au fost semnate pripit în 2014 și pledăm pentru niște acorduri noi”, a mai spus Igor Dodon.

În același timp, președintele moldovean și-a exprimat speranța că Republica Moldova va semna un Memorandum cu Uniunea Euroasiatică, în cel mai scurt timp, astfel încât întreprinderile din Moldova, autonomia găgăuză, dar și regiunea transnistreană, să poată exporta în Rusia.

În contextul vizitei oficiale a președintelui Igor Dodon la Moscova, Partidul Democrat din Moldova a venit cu o reacție.

”Partidul Democrat din Moldova este categoric împotriva poziției exprimate de președintele Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord. În același timp, PDM consideră că relația bilaterală Moldova – Rusia este foarte importantă pentru țara noastră. Tocmai de aceea PDM dorește ca partenerii din Federația Rusă să fie informați în mod corect despre angajamentul european al țării noastre, despre legăturile pe care le avem și pe care dorim să le dezvoltăm cu Uniunea Europeană. Politica externă a Republicii Moldova se stabilește la Chișinău și se aplică în mod uniform peste hotare”.

”În același context, considerăm că inițiativa președintelui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Eurasiatică este lipsită de putere juridică, deoarece nu există mecanisme reale pentru realizarea unui asemenea proiect de politică externă, precum nu există nici susținere socială sau politică în Republica Moldova”, se arata într-un comunicat al PDM.