Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


May: Brexit clar, ieșire din piața unică și control al imigrației din UE

may_discurs.jpg

Theresa May
Theresa May a prezentat pentru prima oară planul privind ieșirea Marii Britanii din UE
Sursa imaginii: 
www.cnn.com

Premierul britanic, Theresa May, a prezentat planul său privind viitoarea părăsire a Uniunii Europene, în care anunță ieșirea Marii Britanii din piața unică europeană și controlul imigrației din statele membre UE. Acesta este primul plan privind intențiile guvernului de la Londra de negociere cu UE care sunt previzionate să înceapă până la sfârșitul lunii martie. 

Într-un discurs la care au fost invitați să asiste și cei 27 de ambasadori la Londra ai statelor membre UE, premierul May e enumerat cele 12 obiective ale procesului de ieșire din UE - Brexit.

Acestea sunt:

  • certitudinea
  • controlul propriilor legi
  • întărirea Regatului Unit
  • frontieră permeabilă cu Republica Irlanda
  • controlul imigrației
  • drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și ale rezidenților britanici în UE
  • protejarea drepturilor lucrătorilor
  • comerț liber cu piețele europene
  • noi acorduri comerciale cu alte țări
  • cel mai bun loc pentru știință și inovație
  • coperare în lupta împotriva infracționalității și a terorismului
  • un Brexit lin și ordonat

Intențiile premierului May sunt clare: Marea Britanie va ieși complet din UE, în primul rând din piața unică a mărfurilor, serviciilor, capitalului și forței de muncă.

Pe viitor, Regatul Unit nu se va mai supune deciziilor Curții Europene de Justiție și va controla politica de migrație din țările membre UE care la ora actuală cade sub incidența libertății de mișcare a persoanelor.

În schimb, Marea Britanie dorește să negocieze un acord de liber schimb cu UE, dar și cu alte țări, cum ar fi Statele Unite.

Premierul May a afirmat că Marea Britanie dorește să păstreze relații de prietenie cu partenerii europeni dar a avertizat împotriva "pedepsirii" țării de către UE și a spus tranșant "niciun acord e mai bun decât un acord prost".

Claritatea salutată

La Bruxelles reacția a fost promptă și fermă. Negociatorul șef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a salutat claritatea discurului premierului May, dar a adăugat că zilele când Marea Britanie putea să aleagă ce dorește dintr-o Europă a la carte s-au terminat.

Guy VerhofstadtGuy Verhostadt este negociatorul șef al Parlamentului European cu Marea Britanie

Negociatorul șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, a scris pe Twitter: "Suntem gata de îndată ce este și Regatul Unit. Notificarea în temeiul articolului 50 declanșază negocierile."

Reacțiile interne au oscilat între prudență și critică. Jeremy Corbyn, liderul principalului partid de opoziție, Laburiștii, a cerut mai multă claritate și a avertizat asupra poziției maximaliste în legătură cu ieșirea din piața unică, concomitent cu negocierea unui acord de comerț liber.

Șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, a spus că ieșirea din piața unică ar avea consecințe economice catastrofale și a dat de înțeles că un nou referendum pentru independența Scoției este acum mai probabil. 

Scoția a votat cu 62% - 38% în favoarea rămânerii în UE în referendumul din 23 iunie 2016, față de 52% - 48% în favoarea ieșirii pe ansamblul Regatului Unit. 

Premierul May a spus că acordul final negociat de guvern cu UE va fi supus aprobării de către Parlamentul britanic.

Negocierile vor începe odată cu depunerea notificării în temeiul art. 50 al Tratatului de la Lisabona. Aceste negocieri durează timp de doi ani după calitatea de membru UE încetează. 

Piețele financiare au reacționat amestecat: principalul indice bursier de la Londra a scăzut cu 1,5% în timp ce lira sterlină s-a apreciat puternic în raport cu euro și dolarul american. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ