Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Monica Macovei la RFI: O lege a graţierii ar pune în pericol ordinea publică

monica_macovei_rfi_gradul_criminalitate_creste_legea_gratierii.jpg

Monica Macovei se opune unei legi a graţierii (Sursa foto: Facebook/Monica Macovei)
Monica Macovei se opune unei legi a graţierii (Sursa foto: Facebook/Monica Macovei)

Prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de Guvern de miercuri este justificată, pentru că o eventuală lege a graţierii ar pune în pericol ordinea publică. Iată ce spune la RFI europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, care se teme că gradul de criminalitate va creşte foarte mult, după legea graţierii.

Monica Macovei comentează prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de Guvern: "Mă bucur că se duce la această şedinţă de Guvern şi sper că motivul pentru care se duce este să oprească această lege a graţierii şi modificarea sau dezincriminarea unor infracţiuni. Atunci când se duce la şedinţele de Guvern, preşedintele ţării le conduce, potrivit Constituţiei. Deci poate să scoată de pe ordinea de zi această Ordonanţă de Urgenţă".

Fostul ministru al Justiţiei consideră că "o lege de graţiere colectivă, adică nu numai a unei persoane individuale pune în pericol siguranţa cetăţenilor şi deci este o problemă de ordine publică. O să vă spun de ce, lăsând la o parte politicienii, că pentru politicienii condamnaţi sau anchetaţi se face această lege a graţierii, dar vor ieşi din închisoare şi oameni care au fost condamnaţi pentru fapte cu violenţă sau orice alte fapte, care nu au nici un ban şi care vor face orice ca să-şi cumpere de mâncare, de exemplu. Deci vor urma tâlhării, furturi, poate chiar şi omoruri, tocmai pentru că oamenii aceştia nu au nici un ban şi va trebui să supravieţuiască. Gradul de criminalitate va creşte foarte mult, după această graţiere. O graţiere se pregăteşte cel puţin un an-doi înainte, găsindu-se locuri de muncă pentru cei care urmează să iasă din închisoare, tocmai pentru a evita creşterea criminalităţii".

Întrebată ce demersuri va face în Parlamentul European, Monica Macovei a răspuns: "În Parlamentul European pot doar să informez ce se întâmplă, inclusiv cu contestaţia Avocatului Poporului la Curtea Constituţională, ca să avem condamnaţi penal în Guvern. Deci pot să fac acest lucru, ca să se ştie ce se întâmplă în România".

 
Monica Macovei, despre legea graţierii şi participarea preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de Guvern