Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Declarațiile președintelui Dodon, alarmante. Dezangajarea României în alegerile prezidențiale, o mare eroare

igor_munteanu.jpg

Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul din Chișinău, comentează situația politică din Moldova
Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul din Chișinău
Image source: 
Arhiva personală

Declarațiile făcute la Moscova de președintele R. Moldova Igor Dodon sunt îngrijorătoare, apreciază la RFI  directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiave Sociale din Chişinău, Igor Munteanu.

Șeful statului moldovean a anunțat că Acordul de Asociere al țării sale cu Uniunea Europeană ar putea fi anulat dacă Partidul Socialiștilor va obține majoritatea în Legislativ la alegerile generale din 2018. Dodon și omologul său rus Vladimir Putin au prezentat cifre care să ateste că Acordul dăunează economiei moldovenești. Datele prezentate sunt false și UE trebuie să reacționeze, spune la RFI directorul IDIS VIitorul, Igor Munteanu.

Igor Munteanu: Este complicat să dau o perspectivă rațională la lucruri iraționale. În declarațiile făcute de domnul Dodon, acesta și-a prezentat, în primul rând, propriul partid, respectiv Partidul Socialiștilor. Nu a inclus niciun reprezentant al guvernului în rândurile delegației la Moscova. Niciun minister important, care ar fi trebuit să participe la aceste negocieri, nu este prezent. Vorbim despre negocieri dacă s-a dorit negocierea scoaterii embargo-ului sau a reducerii obstacolelor de muncă pentru migranții moldoveni în Federația Rusă, ori față de subiectul spinos al conflictului transnistrean. Dodon s-a dus la Moscova să își promoveze propria imagine și să își consolideze poziția, asigurându-și sprijinul Federației Ruse. Aceasta este interesată să joace un rol tot mai important în Republica Moldova. Pe baza acestor evoluții, cred că anul 2017 va fi unul destinat ca jucătorii pro Kremlin din Republica Moldova, inclusiv recentul ales președinte, să joace pe câteva proiecte de bază de care este interesată Federația Rusă. Aceste proiecte sunt legate de federalizarea Republicii Moldova, de implementarea acordurilor de asociere. Mesajul transmis către spațiul care îl adulează și îl adoră este că, în sfârșit, a apărut un politician pro rus, care va consolida relațiile și va face ca Republica Moldova să fie o parte a lumii ruse.

Reporter: Pentru a denunța Acordul de Asociere R. Moldova – UE, Dodon are nevoie de guvernul său, pe care îl poate obține după alegeri. Sunt socialiștii în continuare favoriți?

Igor Munteanu: Sondajele sunt plutitoare. Unele sunt mai pozitive, mai favorabile, iar altele mai puțin favorabile. Totul depinde de felul în care va reacționa populația la aceste mesaje populiste. Societatea Republicii Moldova este puternic divizată. Există un segment cu vederi pro ruse, ce include și populația ce muncește în Federația Rusă. Vladimir Putin spune că sunt peste jumătate de milion de moldoveni care muncesc în Rusia. Probabil că ia în considerare și transnistrenii. Totuși, cel puțin 150.000 – 200.000 de moldoveni sunt în acest moment în Federația Rusă. Ei înghit ușor mesajele transmise de Igor Dodon. Pe de altă parte, există cealaltă jumătate a societății moldovenești, cu vederi europene și care nu își dorește o reancorare la lumea rusă. În această situație, Igor Dodon creează doar mai multă divizare în societatea Republicii Moldova. El creează un câmp de bătaie înainte de alegerile din 2018. S-ar putea să se creeze o oportunitate pentru alegeri anticipate la sfârșitul anului 2017. Acestea par să favorizeze această creștere în popularitate a PSRM și sunt legate de interesele oportuniste ale PD, care este parte din guvernul la care ați făcut trimitere.

Reporter: Vă așteptați ca Uniunea Europeană să aibă vreo reacție după această declarație?

Igor Munteanu: Sper foarte mult că vor exista reacții. Am auzit niște capete vorbitoare la București care spun că nu trebuie să tratăm cu foarte multă atenție discursul populist al lui Igor Dodon. Cred că este o gravă eroare. Dezangajarea României în ceea ce s-a întâmplat cu alegerile prezidențiale din 2016 a fost o mare eroare. În continuare va fi o eroare gravă să nu aibă nicio reacție. Nu echilibrezi jocul politic din Republica Moldova văzând cum se ruinează unul după altul proiectele de modernizare și europenizare ale Republicii Moldova. Cred că anul 2017 va fi crucial pentru repoziționarea forțelor democratice din Republica Moldova. Ar trebui identificate soluțiile și stimulentele necesare pentru ca această reconsolidare să fie fezabilă și eficientă.

Reporter: Puteți să ne oferiți o imagine mai clară despre ce însemnă, în bani, implicarea Uniunii Europene în Republica Moldova?

Igor Munteanu: Potrivit estimărilor delegației Comisiei Europene, în Republica Moldova s-au investit în ultimii 10 ani peste 840.000.000 euro în proiecte de modernizare a infrastructurii, a drumurilor, a consolidării capacităților instituționale, a creșterii capacităților agențiilor ce supraveghează calitatea produselor fitosanitare. Sunt foarte multe proiecte ce au fost orientate spre creșterea calității produselor în Republica Moldova. În acest moment, 63% din exporturi sunt orientate spre piața europeană. Spre Federația Rusă exporturile reprezintă doar 11% și aproximativ 22% în total pe CSI. Statisticile oferite în cadrul acestei vizite la nivel înalt au fost false. Președintele Putin a folosit o statistică falsă atunci când a spus că Republica Moldova nu a obținut nimic de la semnarea acordului de asociere și că exporturile s-au diminuat. Dodon i-a cântat în strună, spunând exact același lucru. El a menționat că exporturile în Uniunea Europeană au scăzut. Toate aceste discursuri despre impactul negativ al Uniunii Europene față de Republica Moldova au fost false. Au fost făcute pentru a încuraja discursul de mare putere care ia sub ocrotire Republica Moldova în acest pas crucial. Cu siguranță mesajul de la Moscova s-a referit la o distribuire regională. Cred că Moscova încearcă să folosească această încălzire nesperată a relațiilor cu Republica Moldova, condusă de un președinte pro Kremlin, pentru a da o lecție demonstrativă și altor țări din regiune. Le oferă soluția tăierii legăturilor cu Uniunea Europeană, cu lumea occidentală, cu ordinea liberală, pentru a fi parte din familia reclădită de tip sovietic.

Reporter: Folosindu-vă de experiența dumneavoastră ca fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, ce valoare/semnificație au cadourile schimbate între cei doi președinți, Dodon și Putin? Ce să înțelegem despre harta Moldovei istorice pe care Igor Dodon a primit-o de la omologul său rus?

Igor Munteanu: Este un lucru cunoscut că moldovenismul primitiv abordat ca ideologie de stat de agrarieni după 1994 și de Partidul Socialiștilor în acest moment, reprezintă o construcție ideologică de tip rusesc. Harta înseamnă vanitatea unui grup de persoane care nu fac nimic altceva decât să se uite la teritoriile aflate în România și Ucraina, încercând să meargă pe ideea Federației Ruse de a strânge alte pământuri. Este o amenințare și pentru România și pentru Ucraina. Federația Rusă este interesată foarte mult de acest lucru. Pe de altă parte, s-au făcut cadouri legate de numele lui Cantemir. Sunt nume importante, dar supralicitate în relația dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Aceste gesturi simbolice arată că există o puternică deschidere la Dodon, care speră să aibă sprijinul presonal al președintelui Putin. Acesta înseamnă foarte mult în această lume.

Ascultă interviu cu Igor Munteanu