Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mii de persoane au protestat în România împotriva grațierii și amnistiei - actualizare

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică două ordonanțe de urgență, una privind grațierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal

Câteva mii de persoane s-au strâns miercuri seară în Piața Universității din Capitală, pentru a protesta față de ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor, acțiunea fiind inițiată pe Facebook. Ulterior, oamenii au plecat spre sediul Guvernului. Proteste au avut loc și la Cluj, Iași, Craiova și Sibiu.

Actualizare - Aproximativ trei mii de oameni au ajuns, miercuri seară, în Piaţa Victoriei din Capitală în faţa sediului Guvernului, scandând ”Demisia, demisia!”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Jos penalii!”, ”La închisoare, nu la guvernare!”. Protestul, faţă de intenţia Executivului de a da o ordonanţă de graţiere şi una de modificare a Codului penal, a început în Piaţa Universităţii, iniţial participând câteva sute de persoane. După aproape două ore, manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Victoria, iar pe drum li s-au alăturat sute de oameni.

”Ne strângem la Universitate începând cu ora 18:00. Dacă suntem destui, mergem într-un marș spre Guvern. Pornim în marș la ora 20:00”, au scris inițiatorii protestului pe pagina de Facebook ”Nu legii grațierii și amnistiei”.

Câteva sute de persoane protestează la Cluj Napoca, Iași și Craiova față de ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor.

Peste 250 de persoane s-au adunat în Piața Unirii din Cluj Napoca. Participanții poartă pancarte pe care se pot citi: ”Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare!”, ”Fără grațiere, fără amnistie, Clujul nu are amnezie!”, ”Vrem democrație fără amnistie, în democrație hoții stau la pușcărie!” sau ”Hoți și politicieni, stop de la cetățeni!”.

”Suntem în punctul în care ne putem întoarce în timp, evoluția democratică a României nefiind garantată. Evoluția poate fi întoarsă printr-o simplă ordonanță de urgență, semnată de câteva marionete ale unui partid și grupuri de interese ajunse la putere. Sunt ordonanțe date cu dedicație, probabil pentru politicienii penali”, a declarat unul dintre clujenii participanți.

Protestul de la Cluj nu este autorizat și a fost anunțat pe rețelele sociale. La manifestație au apărut și persoane care au susținut măsurile anunțate de Guvern.

Un jandarm a încercat să-l legitimeze pe unul dintre participanți, mulțimea a reacționat strigând ”Jandarmeria apără hoția” iar jandarmul s-a retras.

La Iași protestează în jur de 50 de persoane.

La Craiova nu se scandează, iar câțiva participanți din cei 50 au coli scoase la imprimantă cu mesaje precum ”Vă vedem, ticaloșilor” sau ”Nu amnistiei”.

Protestele vin după ce Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică două ordonanțe de urgență, una privind grațierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracțiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunțul se poate face la cel mult șase luni de la comiterea faptelor iar neglijența în serviciu a fost abrogată.

Ordonanța privind grațierea prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani și înjumătățirea pedepsei pentru deținuții care au 60 de ani, femei însărcinate și a celor care au copii de până în 5 ani în întreținere.