Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Declarațiile lui Dodon nu vor avea nici un efect practic la Chișinău” – premier moldovean

premier_moldova_pavel_filip.jpg

Din momentul semnării Acordului de Asociere, UE a alocat Republicii Moldova peste 700 milioane de euro
Din momentul semnării Acordului de Asociere, UE a alocat Republicii Moldova peste 700 milioane de euro
Sursa imaginii: 
RFI

”Guvernul de la Chișinău nu va accepta nici un fel de intervenție asupra Acordului de Asociere cu UE. Totodată, parcursul european al țării rămâne neschimbat”. Declarația îi aparține premierului moldovean, Pavel Filip, și vine în contextul afirmațiilor șefului statului, Igor Dodon, legate de o posibilă anulare a Acordului de Asociere cu UE.

Șeful Cabinetului de Miniștri, Pavel Filip a ținut să precizeze că declarațiile lui Igor Dodon nu vor avea nici un efect practic la Chișinău, iar Acordul de Asociere cu UE este în beneficiul cetățenilor şi are efecte pozitive.”Acest acord face parte din programul de guvernare. Uniunea Europeană a liberalizat regimul vizelor pentru cetățenii moldoveni, care azi circulă liber în 28 de state. Şi chiar săptămâna trecută Moldova a primit o nouă veste bună şi anume, aprobarea unui program de 100 de milioane euro de către Comisia Europeană”.

”Din momentul semnării Acordului de Asociere, UE a alocat Republicii Moldova peste 700 milioane de euro. Dacă cetățenii nu au simțit pe deplin efectele acestei susțineri, nu este vina Uniunii Europene, ci a autorităților de la Chișinău, care au utilizat acești bani nu tocmai eficient”, a subliniat premierul moldovean.

Totodată, prim-ministrul Republicii Moldova a menționat că ”semnarea unui memorandum cu Uniunea Euroasiatică, cum s-a angajat președintele Igor Dodon, este la fel o declarație care va rămâne una politică, pentru că nu poate fi pusă în practică, fără Parlament și Guvern”.

În opinia lui Filip, o discuție în formatul UE – Rusia -Moldova pe marginea Acordului de Asociere nu este oportună. ”Noi avem o relație cu UE și aceasta este o relație bilaterală și avem altă relație cu Federația Rusă, una la fel bilaterală”, a spus premierul.

Maia Sandu:”Promisiunea lui Dodon, o dovadă clară de trădare”

Și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a venit cu o reacție la declarațiile șefului statului.”Promisiunea lui Igor Dodon de anulare a Acordului de Asociere, făcută Kremlinului, este o dovadă clară de trădare a interesului oamenilor acestei țări. Acordul de Asociere are deja numeroase efecte pozitive pentru noi toți, iar alte beneficii ale implementării acestuia se vor simți în timp. Pe de altă parte, corupția, sărăcia, migrația au fost aici cu mult înainte de obținerea Acordului de Asociere. Anume aceste griji îi preocupă pe oameni. Anume la rezolvarea lor ar trebui să muncească Președintele țării. Dar pentru că Dodon nu vrea să lupte cu Plahotniuc și cu sistemul creat de acesta, luptă cu Acordul de Asociere. Plahotniuc, la rândul lui, obsedat de ideea să devină “erou național”, se declară mare ”apărător” al vectorului european.

”Din păcate, acest circ ne costă scump”, a scris liderul PAS pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Igor Dodon, aflat la Moscova, într-o vizită oficială, a anunțat că dacă Partidul Socialiștilor obține majoritatea în Legislativ la scrutinul parlamentar din 2018, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat în 2014 de guvernarea pro-europeană de la Chișinău, va fi anulat.

Igor Dodon a reiterat că Republica Moldova nu ar avea nevoie de acest acord, care nu a adus niciun beneficiu țării. În același timp, președintele moldovean și-a exprimat speranța că Republica Moldova va semna un Memorandum cu Uniunea Euroasiatică, în cel mai scurt timp, astfel încât întreprinderile din Moldova, autonomia găgăuză, dar și regiunea transnistreană, să poată exporta în Rusia.