Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: George Washington și primul discurs de inaugurare

george_washington.jpg

George Washington împreună cu familia, pictură de Edward Savage, realizată între 1789 și 1796
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Mâine, pe 20 ianuarie 2017,  America îl va primi oficial pe noul său lider la Casa Albă, după ce acesta va depune jurământul de credință și își va susține discursul inaugural. Detalii despre această tradiție veche de mai bine de două secole aflați la rubrica Accent pe istorie.

Tradiția a început în urmă cu 228 de ani și, de atunci, nu s-a schimbat prea mult. Președintele George Washington a fost cel care a inițiat-o, pe 30 aprilie 1789.

Încă din luna ianuarie Washington i-a cerut secretarului său particular să îi scrie o variantă de discurs, iar acesta s-a conformat redactând un document de nu mai puțin de 73 de pagini...

Deși președintele a intuit că textul nu este tocmai potrivit pentru un discurs de inaugurare - mai ales prin dimensiunea sa -, l-a copiat de mână și i l-a înaintat lui James Madison, cerându-i părerea. Acesta, deși a apreciat calitatea materialului l-a sfătuit pe George Washington să nu îl folosească, astfel încât cei doi Părinți Fondatori au început să discute despre cum ar trebui să sune cuvântarea pe care primul președinte al Americii le-o oferă cetățenilor săi. Și astfel au început să scrie istorie, să o editeze și să o finiseze într-un discurs de opt pagini. Washington și Madison au ajuns la concluzia că durata discursului trebuia să fie în jur de 20 de minute și că trebuie neapărat menționate teme precum rolul Providenței în evoluția națiunii americane, libertatea și unitatea poporului american și  glorificarea sistemului autonom de guvernare al Statelor Unite.

În dimineața zilei de 30 aprilie 1789, George Washington s-a îmbrăcat într-un costum maro închis, din stofă, cu nasturi care aveau gravați un vultur cu aripile deschise, și-a pudrat părul, și-a pus discursul în buzunar, iar la ora prânzului o escortă militară a venit să îl ia pentru a-l conduce la sediul Congresului American, care atunci se afla în New York (Federal Hall).

În balconul clădirii, înconjurat de peste 10.000 de spectatori și avându-l alături pe vicepreședintele John Adams, George Washington a pus mâna pe Bliblie și a rostit jurământul de credință. Apoi a sărutat Biblia și a intrat în încăperea Senatului pentru a-și susține discursul de inaugurare, care a decurs, în linii mari, conform planului.

După aceea, Președintele, împreună cu un grup de politicieni, au mers spre Capela Sfântul Paul, pentru a se ruga. Câteva ore mai târziu George Washington a făcut o observație curajoasă remarcând că președinția sa, ca și însăși națiunea americană, reprezintă un experiment...

Experimentul continuă, ca și istoria...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Ascultă rubrica "Accent pe istorie" din 19 ianuarie 2017