Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Manolescu la RFI: Demersul Guvernului privind graţierea e cu ochi şi cu sprâncene

nicolae_manolescu_rfi_guvernului_gratierea_ochi_sprancene.jpg

Nicolae Manolescu se opune ordonanţei privind graţierea
Nicolae Manolescu se opune ordonanţei privind graţierea

Criticul literar Nicolae Manolescu taxează la RFI demersul Guvernului privind graţierea şi modificarea Codului Penal. El critică şi lipsa de reacţie a Opoziţiei parlamentare şi spune că protestele de stradă sunt justificate.

Nicolae Manolescu afirmă că intenţia Guvernului Grindeanu în privinţa graţierii şi modificării Codului Penal este "în cel mai bun caz inoportună şi în cel mai rău şi probabil caz tendenţioasă".

"Nu mă poate împiedica nimeni, ca şi pe alţii, să bănuiesc că adevăratele scopuri ale acestei ordonanţe şi graba cu care ea a fost propusă sunt altele, nu pentru a scoate din închisori puşcăriaşi suplimentari, cum spunea domnul ministru al Justiţiei. Asta-i o copilărie! Vrei să scoţi din închisori, să asiguri condiţii umane, mai faci închisori, mai faci ceva, dar nu îi scoţi numai ca să scapi de ei de acolo şi să reduci numărul de paturi ocupate. Nu se poate asta", spune criticul literar.

 

"Protestele de stradă sunt întemeiate"

 

Nicolae Manolescu e de părere că protestele de stradă sunt justificate: "Avem toate motivele să bănuim că acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă are alt scop decât acela afirmat. În această situaţie, găsesc protestele întemeiate".

Câte presiune pune strada pe Guvern? "Nu ştiu, a mai pus o dată pe un Guvern, ba chiar şi pe un preşedinte la un moment dat, nu ştiu dacă va mai pune. Eu personal sunt împotriva unor asemenea manifestări. Nu cred în vocea străzii, nu cred. S-a dovedit că strada poate schimba câte un Guvern, dar până una alta nu s-a dovedit că strada poate crea un Guvern, poate schimba politica", spune el.

 

"Guvernul trebuie responsabilizat altfel"

 

În opinia criticului, "Guvernul trebuie responsabilizat altfel". Nicolae Manolescu se declară "absolut de acord cu gestul preşedintelui de a se duce prima oară în atâta timp de când e preşedinte la o şedinţă de Guvern. A fost acolo, i-a prevenit, le-a spus. Aşa trebuie procedat, trebuie lăsat să se discute proiectul. La noi nu există dezbateri cu adevărat. Vine domnul ministru şi ne spune scopul nostru este să scoatem cât mai mulţi puşcăriaşi din închisori, ca să nu ne certe Bruxelles-ul. Eh, cine-l crede? Hai să fim serioşi! Totul e făcut în aşa fel încât să ne creeze îndoieli. Toată lumea se gândeşte la Dragnea, chiar dacă acolo se spune că de fapt corupţii, vezi Doamne, nu intră în discuţie (...). Ce să mai discutăm, e cu ochi şi cu sprâncene, cum se spune pe româneşte".

Întrebat cum i s-au părut reacţiile politice, criticul literar a răspuns: "În acest moment, noi avem multe organizaţii de magistraţi, de avocaţi, de toate felurile, dar nu mai avem partide, partide importante, cu adevărat. PSD-ul nu are interes la reacţie, normal, că nu poate să se dezică de ordinele de la conducere, iar PNL-ul de fapt îmi pare rău, dar eu nu-l mai văd, cred că nu mai există, am auzit nişte declaraţii ale unei doamne, parcă o cheamă Turcan sau aşa ceva, care ar fi preşedinte interimar. M-am speriat un pic. Nu mai există. Cine să reacţioneze? Bun, a reacţionat PMP-ul şi restul une e, care partide? ALDE, care este anexa? UDMR-ul, care nu reacţionează niciodată decât la probleme care se întâmplă în comunitatea maghiară? Nu mai avem partide, e explicabil. Avem doar PSD-ul şi PSD-ul are interes să tacă, nu cumva să credem noi că Guvernul este condus politic, Doamne păzeşte, ne mai dă prin cap şi prostia asta!".

 
Nicolae Manolescu, despre graţiere şi modificarea Codului Penal