Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG, despre graţiere: Încrederea cetăţenilor în politicienii proaspăt aleşi va avea de suferit

ong_gratiere_increderea_politicienii_suferi.jpg

Funky Citizens se opune graţierii şi modificării Codurilor Penale (Sursa foto: pixabay.com)
Funky Citizens se opune graţierii şi modificării Codurilor Penale (Sursa foto: pixabay.com)

"Există suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă Ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale". Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis, care a scris pe Facebook că proiectele sunt "neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie". Organizaţia Funky Citizens critică şi ea Ordonanţele.

Ce şanse sunt ca Ordonanţele de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale să fie retrase? Preşedinta organizaţiei neguvernamentale Funky Citizens, Elena Calistru, la RFI: "Eu sper că şansele sunt mari, cu atât mai mult cu cât dincolo de reacţiile din societatea civilă, din presă, reacţiile cetăţenilor care au ieşit în stradă, a venit un semnal foarte puternic în această privinţă din partea sistemului de justiţie".

Adoptarea Ordonanţelor de Urgenţă ar duce la scăderea încrederii populaţiei în politicienii nou aleşi, crede Elena Calistru: "Cel mai mare pericol este legat de încrederea cetăţenilor în politicienii proaspăt aleşi, pentru că se foloseşte adesea această explicaţie că iată, noi suntem votaţi. Reamintesc faptul că actualii politicieni care se află acum la putere au spus că vor respecta la virgulă programul din campanie. În programul din campanie nu s-a vorbit despre acest subiect. Deci putem presupune că o parte din electorat cel puţin va considera că şi-a luat ţeapă".

"Sistemul judiciar va lua de bun faptul că politicul decide fără să ia în calcul ceea ce spun ei ca practicieni şi că există pericolul unei intervenţii mai abrupte în sistemul de justiţie decât ne-ar permite o separaţie a puterilor în stat", mai spune preşedinta Funky Citizens.