Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi proteste împotriva grațierii

universitate.jpg

Protest în Piața Universității. Foto: news.ro

Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi Codul penal promovate de Ministerul Justiţiei are loc, duminică seara,  în Piaţa Universităţii din București. Și la Cluj-Napoca oamenii au ieșit în stradă. (ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE)

 

 

UPDATE: Peste 20.000 de persoane au participat la protestul de duminică seară, potrivit news.ro. Protestatarii au plecat de la Guvern spre sediul PSD din Şoseaua Kiseleff. Pe traseu, când au ajuns în dreptul Ambasadei Rusiei, manifestanţii au strigat "Rusia, Moldova nu-i a ta".

Oamenii au stat aproximativ o oră în faţa Guvernului, după care au încercat să rupă cordonul de jandarmi pentru a pleca spre sediul central al PSD. Ulterior, jandarmii au ridicat gardurile şi au permis accesul oamenilor.

La protest participă oameni de toate vârstele, iar unii dintre ei au venit însoţiţi de copiii lor, inclusiv copii mici, pe care îi ţin pe umeri.

 

 

UPDATE: În Capitală se estimează că au ieșit în stradă în jur de 6000 - 7000 de persoane (estimări neoficiale la ora 18h45). News.ro estimează că la protest participă în jur de 10 mii de persoane. Protestatarii sunt așteptați să ajungă în Piața Victoriei (18h53).

Imagini de la protestul din Capitală surprinse de Ionuț Vlad, participant la miting.

Proteste au avut loc și în alte orașe din țară. Oamenii au ieșit în stradă și la Cluj-Napoca (protest încehiat la 19h14), la Sibiu și Constanța.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Universităţii la protestul faţă de legile privind graţierea şi codurile penale. În Bucureşti protestează peste 5.000 de oameni care au blocat Bulevardul Magheru. Mii de oameni s-au adunat şi în alte oraşe din ţară, informează news.ro

 

 

Potrivit news.ro, în jur de 1500 de persoane veniseră în Piața Universității, în jurul orei 17. Oamenii strigau "PSD, ciuma roşie", "Corupţia ucide" şi "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta". Protestatarii  poartă pancarte cu mesaje precum ''Referendum pentru toți, să știm dacă suntem hoți'', ''Acasă e cald și bine, dar eu strig și pentru tine''.

Manifestanții urmează să pornească, în jurul orei 18,00, în marș către Guvern.

Manifestația face parte dintr-o serie de mișcări de stradă anunțate, duminică, în mai multe orașe ale țării.

Şi la Cluj-Napoca protestează aproape două mii de persoane.

 

 

 

La protestul din Capitală și-au anunțat prezența și oameni politici. Preşedintele USR, Nicuşor Dan, anunţă, într-o postare pe Facebook, că va participa la mitingul de duminică seară, din Piaţa Universităţii, deoarece este nevoie ca „planul” PSD, „de a şterge secolul de puşcărie pe care-l au de executat politicienii corupţi” să fie oprit, motiv pentru care parlamentarii Uniunii Salvaţi România vor vota şi moţiunea de cenzură pe care doreşte să o iniţieze PNL.

Și liderul PNL, Raluca Turcan, a anunțat că va merge la protest.  ”Eu intenţionez să merg. Sunt cetăţean al acestei ţări şi voi merge. Colegii mei din Sibiu, din proprie iniţiativă au fost în stradă de când a început asaltul asupra statului de drept. Cu echipa pe care am format-o la Sibiu, cu echipa de oameni de bună credinţă pe care o am în jurul meu, politicieni sau nu, cu familia mea, vom merge în stradă şi vom susţine ca România să rămână o ţară democratică” a declarat Raluca Turcan.