Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA, întreaga lume, au asistat la un sfârșit de săptămână fără precedent

sua.jpg

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe minimalizează amploarea protestelor împotriva lui Donald Trump
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe minimalizează amploarea protestelor împotriva lui Donald Trump, 21 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Barria

Discursul prezidențial de învestitură, rostit vineri de Donald Trump, întunecat și total rupt de tradiția retorică a evenimentului, a fost urmat, de pe poziții oficiale, de o nouă salvă în războiul de mult declarat împotriva mass-mediei, și noi tentative, din partea președintelui și emisarilor săi, de a nega sau deforma realitatea.

Sâmbătă au venit, ca un val peste festivitățile din ziua anterioră, sute de manifestații aici și în toata lumea, o răzvrătire pașnică, senină, la care au participat milioane de oameni.  

La Chicago s-a estimat că 250.000 de persoane s-au revărsat din parcul Grant pe Bulevardul Michigan, pe strada Washington și pe alte artere principale. 

La Los Angeles mareea umană a acoperit centrul, de la piața Pershing la Primărie în rozul distinctiv al căciulilor croșetate de lână, de-acum legendarele "pussyhats".

Unda de șoc a protestului feminin s-a simțit peste tot în America, și-n multiple locuri din lume, de la Sydney la Paris, și de la Berlin și Londra la insula Eigg - populație 88 de suflete - din largul coastelor scoțiene.

Am fost martor la desfășurările din New York. Au început pe Bulevardul 1, vis-a-vis de intrarea principală în sediul Națiunilor Unite, în estul extrem al insulei Manhattan, la orele locale 11.  Atâta omenire s-a adunat în orele următoare încât planurile inițiale, de a porni în marș înspre vest și apoi către nord pe Bulevardul Cinci, pentru a ajunge în preajma Turnului Trump, au trebuit abandonate.  Încet-încet,  fluviul de manifestanți a pus stăpânire pe estul insulei cale de kilometri. La căderea serii, Bulevardul Cinci era plin de la Parcul Central până la strada 42, 400.000 de suflete conform estimărilor oficiale.

"E fantastic să vezi toată această mulțime aici, ridicându-se, fiind o forță a binelui".

"Mă aflu aici alături de surorile mele de luptă în apărarea drepturilor femeilor, a tuturor drepturilor pe care acest om oribil încearcă să le suprime".

"Nu reprezintă modul în care credem că țara trebuie condusă. Suntem newyorkezi, îl cunoaștem de mai bine de 30 de ani. E o glumă, nu un președinte".

"Vreau ca istoria să arate că America s-a ridicat împotriva lui, iar copiii să nu poată spune, când vor învăța despre aceste vremuri, că nimeni nu s-a opus. Copiilor mei vreau să le pot spune că am fost printre cei care n-au acceptat".

"Mi-e teamă de noul președinte, de cum vorbește despre femei, despre oameni în general. Limbajul pe care-l folosește nu mă reprezintă, și trebuie să ieșim în stradă ca să nu-l lăsăm să câștige".

"Sunt înconjurat de oameni care au fost de-a dreptul zdrobiți de ce s-a întâmplat în alegeri. Pentru mine a fost cel mai greu de acceptat că sensul, firul narațiunii istorice a fost atât de greșit pentru țară. Începem să ne dăm seama însă - și de asta s-a adunat toată această lume aici - că nimic nu-i predestinat, că narațiunea se scrie în continuare, că avem puterea de a o crea, de a o schimba, pentru țară, pentru generația noastră. După Obama mulți dintre noi ne-am obișnuit cu ideea că această narațiune duce către o țară mai liberală, și când țara a luat-o într-o altă direcție, ne-am speriat. Cred că în următoarele luni, în următorii patru ani, vom deveni conștienți de faptul că putem crea propria noastră narațiune".

Istoria s-a scris sâmbătă și pe pancarte, de la cele mai glumețe precum DISFUNCȚIE ELECTILĂ,  NU VREAU UN RUS ÎN CASA MEA ALBĂ și PREȘEDINTELE LUI PUTIN, NU AL MEU, la cele serioase, gen REZISTĂ-I LUI TRUMP, REZISTĂ URII, și cele rezumative precum LOCUL FEMEII E ÎN REVOLUȚIE.

Sâmbătă, când mulțimile protestatare începeau să se adune de-a lungul și de-a latul Americii, noul președinte a făcut o deplasare la sediul CIA-ului - organizație pe care a bălăcărit-o cu orice ocazie în perioada tranziției - și, în fața angajaților mai târziu descriși ca fiind "extaziați", s-a dedat la un straniu exercițiu de negare a realității statistice și vizuale privind publicul de la discursul său de învestitură, estimat ca fiind mult sub nivelul celui din 2009.

"Am avut un public masiv, compact. Mă trezesc azi dimineață, deschid televizorul și ce văd? Un câmp gol. Am ținut un discurs, m-am uitat și-am văzut un milion, un milion și jumătate de oameni. Și ei arată un câmp pe care nu-i mai nimeni".

Mulțimea astfel potrivită din ochi de Donald Trump a fost estimată, neoficial, la 250.000.

Spre seară sâmbătă, când omenirea adunată pe Elipsă, parcul din sudul Casei Albe era cifrată la 500.000, purtătorul de cuvânt al Casei Albe s-a înfățișat prima oară după învestitură la Centrul de Presă - centru al dialogului democratic -pentru a-i muștrului pe cei prezenți, a le pune în vedere - fără a accepta apoi întrebări - că de-acum încolo realitatea, chiar și cea probată fotografic, nu există, pentru noua putere, decât atunci când convine.

"Fotografii ale festivităților de învestitura au fost aranjate intenționat în așa fel încât să minimizeze enormul sprijin de care s-au bucurat pe Esplanada Națională. Nimeni n-a avut cifre exacte, pentru că Biroul Parcurilor Naționale, care administrează spațiul, nu le publică. A propos, asta e valabil și pentru estimările care se fac în legătură cu protestele de azi. Am avut cel mai mare public din istoria investiturilor, atât aici, fizic, cât și pe glob. Punct. Tentativele de a subestima entuziasmul ceremoniilor sunt rușinoase și greșite. Se vorbește mult în mass-media de necesitatea de a-l urmări pas cu pas, de a-l ține din scurt pe președinte. O să vă ținem din scurt la rândul nostru", a anunțat Sean Spicer.

 
Ascultă AICI corespondenta din SUA