Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon: România este pregătită în orice moment să „absoarbă” R. Moldova

igor_dodon.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Igor Dodon

Preşedintele moldovean, Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Russia Today, publicat luni, că sute de mii de moldoveni care au obţinut cetăţenie română, au cerut acest lucru pentru a ajunge în Europa, fără viză. De asemenea, Dodon a avertizat şi că România este pregătită în orice moment să „absoarbă” R.Moldova. Totodată, președintele moldovean a subliniat că va face tot posibilul pentru a anula acordul privind deschiderea unui birou NATO la Chişinău.

Potrivit președintelui moldovean, majoritatea cetăţenilor moldoveni sunt pentru păstrarea statalităţii Moldovei. Șeful statului nu crede că Republica Moldova va face vreodată parte din Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât “mai mulţi politicieni din diferite ţări afirmă că vor părăsi Uniunea”. “Dacă nu unificăm naţiunea, atunci ne vom confrunta cu riscul de a ne pierde statalitatea – avem România chiar lângă noi, dornică să ne absoarbă oricând”, a avertizat Dodon, în interviu acordat cu ocazia vizitei la Moscova, scrie news.ro

”Am spus de multe ori că vrem să fim prieteni cu România, sunt vecinii noştri şi nu avem probleme cu ei, cu excepţia uneia – tentativele lor de a submina statalitatea Moldovei”, a adăugat liderul de la Chişinău, pledând din nou pentru interzicerea prin lege a oricărui partid moldovean care cere unirea cu România, scrie news.ro.

Igor Dodon afirmă că părerile electoratului din ţara s-au schimbat în ultima perioadă şi că, dacă în urmă cu şapte ani, 70% dintre moldoveni susţineau ideea integrării europene, acum proporţia acestora este de 35%-40%.”Această tendinţă este provocată, pe de o parte, în urma acuzaţiilor de corupţie care vizează partidele proeuropene, iar pe de alta pentru că, în urma Acordului de Asociere cu UE, Chişinăul a pierdut accesul la piaţa rusă, care absorbea 50% din exporturi”.  “Oficialii europeni nu ar fi trebui să ignore ce se întâmplă, urmându-şi numai scopurile lor geopolitice (…). Banii (europeni – n.r.) au fost oferiţi din aceleaşi motive geopolitice”, a subliniat președintele moldovean.

Liderul de la Chişinău a anunţat că, în cursul vizitei de la începutul lunii februarie, de la Bruxelles, va discuta posibilitatea unei platforme trilaterale Rusia-UE-Republica Moldova.

În ceea ce priveşte NATO, Dodon a subliniat că va face tot posibilul pentru a anula acordul pentru deschiderea unui birou al Alianţei la Chişinău. “Eu am fost învestit în funcţie pe 23 decembrie anul trecut – iar ei (Guvernul – n.r.) au semnat acest acord la începutul lunii decembrie, pentru că şi-au dat seama că voi încerca să îl opresc. Cu siguranţă, voi încerca să anulez această decizie”. Ba mai mult, Dodon a precizat că le va cere liderilor NATO să susţină public şi să semneze un acord care să recunoască neutralitatea Republicii Moldova. “Pentru că, dacă nu sunt (de acord – n.r.) – trebuie să înţelegem la ce să ne aşteptăm în viitor”, a menționat președintele R.Moldova, Igor Dodon într-un interviu pentru Russia Today.