Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Voi începe demersurile pentru un referendum privind grațierea

Preşedintele Iohannis anunţă un referendum pe tema modificării legilor justiţiei afirmând că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale şi graţierii, iar poporul trebuie să se pronunţe asupra acestor teme.

Iată cele mai importante declarații ale șefului statului:

ACTUALIZARE 1: "În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legilaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetaţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept", a declarat Iohannis.

......................................................

Ascultă:Românii vor putea spune dacă sunt de acord cu aceste teme sau nu. Atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD-ului.

Dacă guvernanții au făcut asta, atunci vor trebui să suporte votul popular pe această temă.

Trebuie să decidem despre ce fel de națiune vrem să fim: puternică, un stat de drept sau o națiune așa și așa, o națiune cu un stat de drept așa și așa. Vrem să fim o națiune demnă de cea care a făcut Mica Unire, o națiune între celelalte națiuni, așa cum sunt națiunile europene sau vrem să fim o națiune care nu îndraznește să ridice vocea în forul națiunilor europene?

Eu îmi doresc o națiune puternică, de oameni mândri și liberi. Românii sunt mândri și liberi. Îmi doresc o națiune condusă de politicieni integri, competenți. Orice altceva, pentru mine este prea puțin. Pentru a obține acest lucru, pentru mine niciun preț nu este prea mare.

Politolog: Iohannis e în plină ofensivă

”Președintele este în plină ofensivă”, a comentat, la RFI, politologul Alexandru Radu. El subliniază că șeful statului îi are de partea sa pe oamenii care au ieșit în stradă:

”Președintele e dezlănțuit. Este în plin avânt, în ofensivă. Are de partea sa un public anti-PSD și duce un război pe care l-aș numi, în termeni militari, asimetric: nu vedem o confruntare politică între partide între Putere și Opoziție. Vedem o confruntare politică în interiorul Puterii, între președinte și Guvern. Președintele apelază la publicul anti-PSD. Există un astfel de public care consideră PSD un partid neeuropean, neocomunist, iar acest public este de partea președintelui”.