Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Supremă de la Londra: Brexitul nu poate fi declanșat fără votul Parlamentului

may.jpg

Premierul britanic Theresa May spera să poată declanșa Brexitul fără consultarea Parlamentului
Premierul britanic Theresa May spera să poată declanșa Brexitul fără consultarea Parlamentului

Guvernul britanic trebuie să solicite votul Parlamentului pentru declanşarea procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a decis, marți, Curtea Supremă de Justiţie de la Londra. Hotărârea confirmă practic o decizie similară luată acum câteva luni de Înalta Curte de Justiţie din Marea Britanie. Drept consecinţă, premierul Theresa May va putea declanşa procedura de scoatere a Marii Britanii din UE doar cu aprobarea Camerei Comunelor şi a Camerei Lorzilor.

ACTUALIZARE 4: Ministrul britanic pentru Brexit David Davis a anunţat marţi că Guvernul urmează să prezinte un proiect de lege în Parlament, în zilele următoare, după ce Executivul condus de Theresa May a pierdut procesul cu privire la ieşirea din UE la Curtea Supremă, care a stabilit ca Legislativul să aprobe această ieşire, relatează The Associated Press.

ACTUALIZARE 3: Partidul Liberal-Democrat din Marea Britanie a cerut un nou referendum privind UE, după ce Curtea Supremă a decis că Guvernul are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a declanşa Brexit, relatează Daily Express.

ACTUALIZARE 2: 

Guvernul britanic este “dezamăgit” de decizia Curţii Supreme, dar o va pune în aplicare, a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street, în timp ce principalele forţe de opoziţie din Parlament au anunţat că vor aduce amendamente acordului privind Brexit, relatează ITV.

ACTUALIZARE 1: Principala reclamantă în procesul care a ajuns la Curtea Supremă britanică a salutat marţi decizia instanţei, subliniind că aceasta furnizează baza legală în vederea declanşării Brexitului, relatează The Associated Press.

..............................................................

Guvernul britanic a pierdut procesul deschis la Curtea Supremă, care a decis marţi că Parlamentul trebuie să aprobe declanşarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care va deschide oficial procesul de ieşire din UE, relatează ITV citat de news.ro.

După ce au ascultat timp de patru zile, în decembrie, argumentele părţilor, opt dintre judecătorii celei mai înalte instanţe din ţară au votat ca Guvernul să ceară aprobarea Legislativului pentru Brexit, iar trei împotrivă. Acesta a fost unul dintre cele mai importante cazuri constituţionale din istoria legală a Marii Britanii.

Potrivit analiştilor citaţi de ITV, este puţin probabil ca decizia să aibă vreun impact asupra ieşirii Londrei din blocul comunitar, pentru că sunt mici şanse ca parlamentarii să blocheze proiectul de lege privind Brexit, după decizia majorităţii electoratului la referendumul din 23 iunie.

Guvernul a sesizat Curtea Supremă după o decizie similară a Înaltei Curţi

Preşedintele Înaltei Curţi, Lord Thomas, împreună cu alţi doi judecători, au decis, în noiembrie 2016, că premierul nu are dreptul să invoce aşa-numita „prerogativă regală” pentru a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi a da startul celor doi ani ai procesului de negociere. Dreptul de a folosi prerogativa regală ar fi însemnat că Guvernul nu are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Decizia a provocat un val de indignare în rândul liderilor taberei anti-UE, care i-au numit de judecători “inamici ai poporului”.

Procedurile de la Curtea Supremă au atras atenţia presei din toată lumea, devenind cel mai televizat proces din istoria Marii Britanii

Premierul Theresa May a pus prezentat deja, într-un discurs, obiectivele sale pentru Brexit. Ea a precizat că ţara va părăsi Piaţa Unică a UE.