Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Guvernul britanic va cere curând aprobarea parlamentului

camera_comunelor.jpg

Camera Comunelor
Parlamentul britanic se va pronunța asupra declanșării articolului 50
Sursa imaginii: 
http://money.cnn.com/

Guvernul britanic a anunțat că va introduce foarte curând un proiect de lege în parlament prin care să obțină aprobarea pentru declanșarea procedurii de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Anunțul urmează deciziei Curții Supreme de la Londra care a hotărât că executivul nu poate lua această măsură fără consimțământul parlamentului.

Ministrul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, David Davis, a spus că guvernul său va introduce proiectul de lege în Camera Comunelor și că decizia Curții Supreme nu va afecta calendarul procesului de ieșire din UE.

Premierul Theresa May a anunțat că intenționează să depună până la sfârșitul lunii martie notificarea în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani și care se încheie cu încetarea calității de membru UE.

Dezbaterea de către deputați a proiectului de lege, care ar putea începe chiar în cursul acestei săptămâni, s-ar putea încheia până la scurta vacanță parlamentară de la mijlocul lui februarie, iar guvernul nu va întâlni probabil dificultăți la vot.

E de aștptat ca deputații Partidului Conservator de guvernământ să sprijine în majoritate covârșitoare guvernul, după cum și destui deputați Laburiști din opoziție vor vota alături de guvern, dat fiindcă că mulți dintre ei reprezintă circumscripții în care electoratul a votat masiv în favoarea ieșirii din UE în referendumul din 23 iunie 2016.

Calendar respectat

De altfel, Camera Comunelor a aprobat deja în principiu calendarul propus de guvern pentru ieșirea din UE, chiar dacă deputații au cerut executivului un plan detaliat cu privire la strategia de negocieri de după invocarea art. 50, ceea ce guvernul este reticent să o facă.

După aprobare, proiectul de lege va merge în Camera Lorzilor, unde guvernul nu are majoritate, dar lorzii, care sunt numiți și nu aleși, au fost avertizați să nu se opună voinței populare exprimate prin referendum, ceea ce face ca proiectul guvernului să poată fi aprobat înaintea sfârșitului lunii martie, permițând astfel premierului May să-și respecte promisiunea.

În plus, decizia Curții Supreme care a respins un apel al guvernului împotriva hotărârii unei instanțe inferioare de anul trecut, este favorabilă executivului într-o altă privință.

Judecătorii au decis că legislativele regionale - Parlamentul Scoției, Adunarea Țării Galilor și Adunarea Irlandei de Nord nu trebuie consultate de către guvern, fiind necesară doar aprobarea parlamentului Regatului Unit. 

Decizia a provocat nemulțumire în Scoția și Irlanda de Nord, unde electoratul s-a pronunțat în majoritate în favoarea rămânerii în UE, spre deosebire de Anglia, Țara Galilor și Regatul Unit pe ansamblu, dar a ușurat sarcina guvernului de la Londra.

Iar obligația guvernului, confirmată de justiție, de a obține aprobarea parlamentului pentru declanșarea Brexit nu schimbă fundamental datele problemei: Regatul Unit se îndreaptă acum relativ rapid către punctul fără întoarcere: invocarea articoului 50.   

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ