Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MCV: reforme ireversibile în România

p0021320009.jpg

UE spatiul de justitie
Reforma justitiei în România monitorizata de zece ani de la Bruxelles
Image source: 
@European Communities

Pentru prima dată după zece ani, raportul  Mecanismului de Verificare și Cooperare, redactat anual de Comisia Europeană, menționează reforme „ireversibile” în cazul României. Pentru ca monitorizarea să fie ridicată, nu era necesar doar ca reformele să fie durabile, ceea ce se spune de doi ani, ci și ireversibile.

Recomandările din acest an, cuprinse în raportul care va fi publicat astăzi la ora prânzului, merg în direcția ridicării monitorizării. Ele vizează cele patru jaloane stabilite pentru România: combaterea corupției la nivel înalt și a micii corupții, reforma justiției si buna funcționare a ANI.

Ordonanța de urgență propusă de guvernul Grindeanu privind grațierea este menționată în raport fără a se intra în aspectul politic; raportul, discutat acum de colegiul comisarilor europeni, s-ar mai putea schimba ceva în această privință.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar dori ridicarea MCV-ului până la plecarea sa de la Bruxelles, în octombrie 2019.

Logic, ar trebui deja ca MCV-ul să fie ridicat până în 2018 când Bulgaria preia Președinția UE. România preia aceeași președinție în ianuarie 2019.

MCV, introdus în 2007 în parte pentru a le întârzia României și Bulgariei accesul la Spațiul Schengen, este instrumentul prin care Olanda și Germania, în special, măsoară capacitatea Bucureștiului și a Sofiei de a intra în spațiul liberei circulații.

Olanda a cerut ca două rapoarte MCV succesive să fie pozitive înainte de a se vorbi despre o aderare la Schengen. După calculul României, acesta este al patrulea raport bun.

O ridicare a mecanismului nu se va face  însă în 2017 întrucât atât Germania cât și Olanda au alegeri în acest an.

Este de așteptat deci ca un nou raport MCV sa fie anunțat astăzi pentru ianuarie 2018.