
Justiţie
Raportul MCV a fost publicat. Ce spune documentul despre graţiere?
raportul_mcv_publicat_documentul_gratiere.jpg

ACTUALIZARE 4: Guvernul salută raportul Comisiei Europene privind MCV, pe care îl consideră a fi bun. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall: "Se împlinesc zece ani de la instituirea acestui Mecanism, iar documentul publicat azi prezintă o evaluare a întregii perioade şi, mai mult decât atât, recunoaşte performanţele substanţiale înregistrate de România în domeniile aferente MCV în toată această perioadă de zece ani".
ACTUALIZARE 3: Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirmă că monitorizarea României de către Comisia Europeană în ceea ce priveşte justiţia va continua din cauza PSD şi ALDE, formaţiuni care nu se abţin de la "subminarea justiţiei".
ACTUALIZARE 2: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţă că va propune Guvernului să transmită Comisiei Europene că România nu mai doreşte să coopereze în cadrul MCV, întrucât ţara noastră este discriminată, iar recomandările raportului MCV sunt, în opinia sa, "aberaţii".
ACTUALIZARE 1: Preşedintele Klaus Iohannis apreciază că raportul Comisiei Europene confirmă că Guvernul Cioloş a avut un "aport decisiv" la îndeplinirea obiectivelor MCV şi atenţionează asupra menţionării ordonanţelor privind graţierea şi legile penale în raport.
Comisia Europeană precizează că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către presă şi oameni politici rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie.
Raportul MCV arată că Direcţia Naţională Anticorupţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat "un bilanţ impresionant" în ceea ce priveşte rezolvarea cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt.
Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate, avertizează Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), cu trimitere la Ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal.
În ceea ce priveşte combaterea corupţiei la toate nivelurile, Comisia Europeană consideră că prevenirea corupţiei are un nivel încă scăzut şi nu constituie încă o obligaţie centrală consacrată a administraţiei publice.
Când va fi ridicat MCV?
Tendinţa pozitivă a României şi a românilor de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar care a fost constatată în ultimii trei ani a continuat şi în ultimul an, iar încheierea monitorizării depinde de rapiditatea cu care autorităţile române pot întreprinde măsurile rămase într-un mod ireversibil, care să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent, declară prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.
"În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a UE şi a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendinţa pozitivă a României şi a românilor de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar care a fost constatată în ultimii trei ani a continuat şi în ultimul an. Dinamica creată până în prezent permite reorientarea eforturilor către principalele măsuri rămase care trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor MCV şi, în consecinţă, pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de preşedintele Juncker. Celeritatea acestui proces depinde de rapiditatea cu care autorităţile române pot întreprinde măsurile rămase într-un mod ireversibil, care să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea celeritatea, determinarea şi garanţiile interne necesare pentru a duce la bun sfârşit reformele necesare şi pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor", spune Frans Timmermans.
DNA investighează un număr mare de cazuri şi trimite în fiecare an în judecată sute de persoane acuzate de corupţie la nivel mediu şi înalt, iar instanţele pronunţă condamnări definitive într-un număr mare de astfel de cazuri, dar repetitivitatea unor infracţiuni similare sugerează că măsurile de prevenire a corupţiei nu au fost eficace, arată Comisia Europeană în raportul MCV.
Documentul consemnează şi că rapoartele MCV au reflectat de-a lungul anilor un bilanţ pozitiv în creştere constantă în ceea ce priveşte cercetarea şi urmărirea cazurilor de corupţie la nivel înalt şi pronunţarea de hotărâri în astfel de cazuri, cu o clară accelerare după anul 2011.