Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şeful SRI se apără de campaniile de denigrare în faţa comisiei parlamentare de control

Şeful Serviciului Român de Informaţii a petrecut miercuri mai bine de şapte ore în faţa Comisiei parlamentare pentru controlul SRI. A fost o discuţie « onestă » şi « transparentă », spune Eduard Hellvig. A fost o discuţie menită să familiarizeze noua comisie parlamentară cu dosarele cheie ale SRI, spune de partea sa preşedintele acesteia, Adrian Ţuţuianu. În fine, după cum spun ambii, a fost o discuţie menită să clarifice scandalurile în care a apărut numele serviciului în ultima perioadă.

După ce numele SRI a fost vehiculat în mai multe scandaluri în ultima vreme, şeful serviciului a venit înarmat cu zeci de dosare la audierea sa în comisie. Se pare că a convins pentru că, la finalul celor peste şapte ore de discuţii, şeful SRI şi şeful comisiei parlamentare au ajuns la aceleaşi concluzii : e nevoie de modificarea legislaţiei în domeniul securităţii naţionale şi e nevoie de un buget care să permită SRI să facă faţă noilor provocări : de la terorism, la noua criminalitate pe internet. E nevoie şi de o legislaţie care să clarifice raportul dintre SRI şi celelalte instituţii, a explicat preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Adrian Ţuţuianu.

Dar, chiar dacă « oficial » s-a discutat mult despre legislaţie şi bugetul serviciului, problema de fond a fost implicarea numelui acestuia în mai multe scandaluri. Şeful SRI a prezentat în comisie un raport privind cazul Codlea şi unul privind cazul Istode dar a explicat şi care sunt limitele în care SRI s-a implicat în anchetele penale după ce a fost acuzat că a « făcut » dosare. Eduard Hellvig a insistat că serviciul pe care îl conduce nu face politică, nu se implică în actul de justiţie decât atât cât îi permite legea oferind suport tehnic, nu pune la cale proteste şi nu e partizan. Cine afirmă contrariul fără probe, denigrează serviciul, cum s-a întâmplat în ultima vreme, acuză şeful SRI.

”Suntem martori la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa Serviciului. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună credinţă. Le vom trata cu toată seriozitatea adecvată situaţiei, suntem conştienţi de lucrurile vehiculate în spaţiul public şi le voi trata cu toată responsabilitatea. Există interesul de destabiliza o instituţie puternică şi serioasă a statului român. SRI are instrumente să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetăţenii României”, a mai spus Hellvig, argumentând că un SRI slab ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor.

Argumentaţia se pare că convins comisia de buna credinţă a serviciului. Preşedintele comisiei parlamentare, Adrian Ţuţuianu, s-a arătat mulţumit şi de raportul privind cazul Codlea dar şi de măsura luată imediat de şeful SRI : e vorba de elaborarea unui Cod de Etică ce va fi publicat curând în Monitorul Oficial şi va spune clar ce pot şi ce nu pot face ofiţerii SRI. În dosarul Codlea, ancheta internă a SRI nu s-a încheiat şi comisia va aştepta rezultatul pentru a vedea ce va face la rândul ei pe mai departe, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

În urma discuţiilor de miercuri a rămas stabilit aşadar ca audierile în acest dosar să continue. De asemenea, s-a trasat un calendar al următoarelor acţiuni în comun care prevede prezentarea în parlament a raportului privind activitatea SRI mai întâi pe 2015 şi apoi pe 2016 şi continuarea discuţiilor pe marginea actelor normative ce ar trebui modificate pe viitor pentru a face mai eficientă şi mai trasparentă activitatea Serviciului Român de Informaţii dar şi a relaţiei acestuia cu comisia parlamentară şi celelalte instituţii ale statului.