Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Jurnaliștii moldoveni sunt supuși presiunilor și intimidărilor ca la începutul perioadei comuniste” Interviu Audio

cornelia.jpg

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice
Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice

”În R.Moldova, jurnaliștii sunt supuși presiunilor și intimidărilor, iar accesul la informație este îngrădit tot mai frecvent”, o spune într-un interviu la RFI, Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice. Afirmația a fost făcută în contextul în care, recent, fostul comisar al Chișinăului a depus o plângere penală la Procuratura Capitalei, invocând faptul că reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Rață a accesat și difuzat, fără permisiunea sa, date cu caracter personal despre el și familia sa. După ce mai multe organizații media au condamnat presiunile asupra ziaristei, Procuratura capitalei a emis ordonanța de neîncepere a urmării penale.

”Presiunile asupra jurnaliștilor și cazurile de intimidare s-au întețit în ultima perioadă. Pe parcursul ultimilor doi ani, am observat o înrăutățire a situației, mai multe presiuni asupra jurnaliștilor, încercări de a împiedica ziariștii să-și facă bine meseria. Autoritățile nu doresc ca cetățenii să afle prea multe din activitatea acestei guvernări”, afirmă la RFI, Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.

Experta media susține că cei care se confruntă cu presiuni sunt jurnaliștii de investigație ”care scot la suprafața foarte multe cazuri de corupție, probleme de integritate a demnitarilor. Și asta vedem că nu le place. Cazul recent al reporterului Mariana Rață, care ar fi publicat date cu caracter personal ale unui fost demnitar public și în prezent angajat al unei instituții de stat, este un semnal de alarmă, este un caz extrem de grav. Colegii din media înțeleg foarte bine unde se merge și care sunt tendințele”, consideră Cornelia Cozonac.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice a apreciat solidarizarea colegilor de breaslă în cazul reporterului Centrului și și-a exprimat speranța că ”vor fi mai mulți jurnaliști care se vor implica și vor mediatiza cazurile de intimidare, astfel încât să fie pusă presiune pe autorități să nu dea curs unor cereri penale împotriva jurnaliștilor”.

”Este și temerea noastră că aceste cazuri de presiune asupra jurnaliștilor ar putea să-i facă să recurgă la autocenzură sau să renunțe la jurnalism de investigație. Am avut un caz îngrijorător și la Taraclia. După o investigație a unei colege despre un iaz public, preluat de o persoană privată, poliția a inițiat un dosar penal și a impus jurnaliștii să le ofere toate documentele, utilizate în  timpul investigației. Chiar dacă noi le-am oferit sprijin, le-am trimis și un avocat, jurnaliștii s-au speriat și au oferit toate actele anchetatorilor. Ori, acest lucru este, la fel, foarte grav. Atunci Procuratura ne-a anunțat că acțiunile poliției din Taraclia erau abuzive”.

Potrivit Corneliei Cozonac, ”în prezent, există mai multe instrumente cu care autoritățile lucrează împotriva jurnaliștilor și acesta este un semnal grav”.”Cred că presiunile care au loc acum sunt parte a unui scenariu, aplicat înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor. Cred că autoritățile încearcă să se protejeze. Au fost unele cazuri de îngrădire a accesului la informație în campania prezidențială. Guvernarea încearcă să protejeze persoanele corupte care activează în instituțiile de stat, să protejeze anumite abuzuri comise, anumite încălcări ale legii, tocmai prin îngrădirea accesului la informație”, continuă experta de la Chișnău.

”În perioada când comuniștii se aflau la putere, prin 2005, au fost mai multe procese împotriva jurnaliștilor. Au fost și intimidări în acea perioadă. Am mers în instanțe și am obținut câștig de cauză pe accesul la informație, nu am pierdut procesele care erau intentate de funcționari. Jurnaliștii sunt supuși presiunilor și intimidărilor ca la începutul perioadei comuniștilor. După 2009, a existat o mai mare deschidere către presă. Cu accesul la informație, în ultimii zece ani, chiar s-au obținut multe realizări. Au fost deschise mai multe baze de date, instituțiile ofereau multe informații, atunci când solicitam. Acum nu mai obținem așa. Ne-am întors cu 10 ani în urmă. Revenim la perioada 2003-2005 când erau presiunile asupra jurnaliștilor, când se îngrădea accesul la informație. Acum, prin aceste încercări de a intimida ziariștii, ștergem cu buretele toate realizările care s-au făcut”, conchide la RFI, Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.

Precizăm că, Procuratura municipiul Chișinău a emis ordonanța de refuz privind începerea urmăririi penale pe numele ziaristei Mariana Rață, pentru că ”nu au fost întrunite elementele constitutive ale infracțiunii”, a declarat pentru realitatea.md șefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru. Potrivit acesteia, ”după depunerea plângerii de către fostul comisar al Chișinăului, Procuratura era obligată, conform legii, să audieze părțile, pentru a decide dacă dispune o investigație mai amplă sau nu”.

”Este o victorie a noastră comuna. A tuturor celor care s-au solidarizat”, a scris în seara zilei de miercuri, jurnalista Mariana Rață pe pagina sa de Facebook.”Vă mulțumesc tuturor pentru susținere. Problema însă rămâne. Interpretarea abuziva a legii privind datele cu caracter personal devine o adevărată pacoste pentru noi. Haideți să nu ne oprim și să rămânem solidari pentru a ne revendica dreptul de a avea acces la informații publice pe care să le putem oferi cetățenilor”, a scris jurnalista de investigație.

Articolul care l-a nemulțumit pe fostul comisar al Capitalei se referă la numirea în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom a ex-comisarului, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc, scrie portalul anticorupție.md. Anterior, Vladimir Botnari a confirmat că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ofere detalii despre funcția deținută. Pentru a afla detalii despre condițiile în care a fost angajat la companie și care sunt atribuțiile de serviciu ale lui Botnari, reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice a depus, în decembrie 2016, o cerere oficială în adresa Moldtelecom, la care până în prezent nu a primit răspuns.

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, intervievată de Valeria Vițu