Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Independența Ucrainei din ianuarie 1918

ukraine_dance.jpg

Dans popular din Ucraina
Sursa imaginii: 
youtube.com

Ucraina este un stat cu o amplă istorie a disputelor teritoriale și politice, resimțită din plin până în prezent. Pe 26 ianuarie 1918, în contextul Primului Război Mondial aceasta și-a declarat independența.

Cea mai mare parte a teritoriului ucrainian a fost încorporat în Imperiul Rus în anul 1793, după împărțirea Poloniei, în timp ce partea rămasă, Galiția, a devenit parte a Imperiului Austro-Ungar.

În preajma Primului Război Mondial, Ucraina -nume care conform provenienței slave înseamnă teritoriu de graniță/frontieră – reprezenta una dintre cele mai prospere regiuni din componența Imperiului Rus, fiind printre marii producători de cereale din Europa și deținând importante resurse minerale.

După îndepărtarea țarului Nicolae al II-lea de pe tronul Imperiului Rus din martie 1917, în Ucraina s-a înființat un Parlament național care a proclamat o republică autonomă. Preluarea puterii de către bolșevicii conduși Lenin din luna noiembrie i-a determinat pe ucrainieni să-și declare independența pe 26 ianuarie 1918. În fapt, acesta era un concept foarte greu de aplicat. Guvernul provizoriu care s-a format după secesiune avea mari dificultăți în a se impune în fața opoziției bolșevice.

În același timp, noul stat reprezenta o tentație și pentru germani și austrieci, care pe fondul lipsei de resurse, dar și pe baza unei simple logici a războiului, nu au întârziat să își trimită trupele pe acest teritoriu. În scurt timp, i-au îndepărtat pe ruși și și-au anexat teritoriul Ucrainei, recunoscându-i formal independența.

Ulterior, înfrângerea Puterilor Centrale a determinat retragerea Germaniei și a Austriei din Ucraina, precum și proclamarea independenței Ucrainei de Vest, teritoriu aferent Galiției. Cele două state independente s-au unit în 1919, dar în scurt timp istoria a zdruncinat din nou destinul acestei regiuni, întrucât în 1922 a fost integrată în URSS.

Un alt episod al independenței Ucrainei a început în 1991, după căderea Uniunii Sovietice.

Ca și istoria, acesta continuă...

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 26 ianuarie 2017