Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Torturarea suspecţilor de terorism în SUA. Expert: "Trump nu are o marjă mare de acţiune"

tortura_sua_expert_trump_teroristi_putere.jpg

Donald Trump ar vrea revenirea la torturarea suspecţilor de terorism (Foto: AFP/Saul Loeb)
Donald Trump ar vrea revenirea la torturarea suspecţilor de terorism (Foto: AFP/Saul Loeb)

Declaraţiile preşedintelui american, Donald Trump, despre o eventuală revenire la torturarea suspecţilor de terorism nu vor avea nici o consecinţă. Iată ce spune la RFI expertul în securitate Hari Bucur-Marcu, în opinia căruia oamenii din posturile cheie ale administraţiei americane se vor opune unei asemenea măsuri.

Donald Trump ia în calcul şi redeschiderea închisorilor secrete ale CIA din străinătate.

Hari Bucur-Marcu precizează că preşedintele american nu are o marjă foarte mare de acţiune: "Societatea americană e foarte bine articulată şi mai ales în ceea ce priveşte deciziile de acest tip, de securitate naţională, preşedintele nu are o marjă foarte mare de acţiune. Va trebui până la urmă să se consulte şi să ia doar acele decizii care într-adevăr sunt conforme şi cu legea şi cu morala care domneşte în Statele Unite".

Ar putea Donald Trump să ia asemenea decizii fără acordul oamenilor-cheie din administraţia sa? "Doar dacă se duce să-i tortureze el, cu mâna lui, altfel n-are nici o putere. La un moment dat, când tot aşa, spunea nişte lucruri cu totul şi cu totul neconforme sau neortodoxe, au fost nişte generali în funcţie americani, care au spus că ei nu vor executa asemenea ordine niciodată şi gata, pentru că-i păzeşte legea. Legea pe orice militar îl protejează împotriva oricărui ordin abuziv", explică Hari Bucur-Marcu.

 
Hari Bucur-Marcu, despre Donald Trump şi torturarea suspecţilor de terorism