Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezbatere publică, pe ordonanțele din Justiție. Analist: PSD trage de timp. Ordonanțele au fracturat partidul

iordache.jpg

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a convocat o dezbatere publică pe tema OUG din Justiție
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a convocat o dezbatere publică pe tema OUG din Justiție

Ministerul Justiţiei anunţă o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale. Întrunirea va avea loc luni, 30 ianuarie. Condițiile de înscriere și cele în care vor avea loc discuțiile au atras atenția societății civile. ”Avem de a face cu o încercare a Guvernului de a câștiga timp”, afirmă, la RFI, Ovidiu Voicu, director executiv la Centrul pentru Inovare Publică.

La dezbaterea publică de luni, 30 ianuarie, va putea participa teoretic oricine este interesat. Totuși, sala de la Ministerului Justiţiei aleasă pentru acest eveniment are numai 50 de locuri. În plus, deși dezbatearea a fost anunțată abia joi, doar până vineri la prânz se pot face inscrieri.

Concret, întrunirea este programată luni, între orele 10.00 şi 12.00, la sediul Ministerului Justiţiei, Sala de consiliu, etajul I, după cum precizează reprezentanţii ministerului public.

"Înscrierea se poate  face prin transmiterea unui mesaj la adresa: [email protected] până vineri 27 ianuarie, ora 12.00", mai arată Ministerul Justiţiei.

Miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale.

Critici asupra proiectelor au venit și de la președintele Iohannis, de la ICCJ, de la procurorul general, de la șefa DNA, dar și din partea CE, prin raportul MCV.

Proiectul promovat de Guvern prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Instituții publice și membrii ai societății civile au acuzat Guvernul Grindeanu că ordonanțele ar fi de fapt ”cu dedicație” pentru politicienii cu probleme penale.

Ovidiu Voicu: PSD trage de timp. Există o fractură în partid

În contextul dezbaterii anunțate de ministrul Justiției, ”avem de a face cu o încercare a Guvernului de a câștiga timp”, afirmă, la RFI, Ovidiu Voicu, director executiv la Centrul pentru Inovare Publică. El crede că demersul ministrului Justiției mai arată și fractura din interiorul PSD:

Ascultă: