Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theresa May - primul lider străin primit de președintele Donald Trump

trump_may_getty.jpg

Donald Trump și Theresa May
Theresa May va fi primul lider străin cu care se întâlnește președintele Donald Trump
Sursa imaginii: 
Getty Images

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a sosit la Washington unde se va întâni vineri cu președintele Statelor Unite, Donald Trump. Este prima întâlnire a noului președinte american cu un lider străin și pe agenda discuțiilor vor figura la loc de frunte viitorul NATO și un acord de comerț liber între cele două state.

Aflată în drum spre capitala Statelor Unite, premierul May a trebuit să facă față primelor întrebări incomode și prima, în mod evident, a fost despre reacția sa față de declarațiile președintelui Trump în sprijinul torturii ca armă de luptă împotriva teroriștilor.

Fără ezitare ea a spus că Marea Britanie condamnă tortura în orice circumstanță și că nu-și va schimba poziția indiferent că vorbește cu jurnaliștii sau cu președintele SUA.

"Uneori opușii se atrag", a mai spus ea despre viitoarea sa relație cu președintele Trump.

Înainte de întâlnirea de la Casa Albă, premierul May vă participa la Philadelphia la reuniunea conducerii Partidului Republican, majoritar în ambele camere al Congresului și unde va fi prezent și președintele Trump.

Se așteaptă ca premierul May să facă un apel către conducerea Statelor Unite pentru reînnoirea "relației speciale" dintre cele două țări, relație făurită acum mai bine de 75 de ani în toiul luptei lor comune împotriva Germaniei Naziste. 

Contextul politic internațional este complet schimbat, cu Marea Britanie care va declanșa peste nu mult timp procesul de ieșire din Uniunea Europeană, în timp ce Statele Unite sub președintele Trump par tentate de o retragere în izolaționism.

Premierul May va spune la Philadelphia că cele două țări au datoria să preia din nou conducerea pe plan internațional.

"Pe măsură ce ne redescoperim încrederea - așa cum vă reînnoiți națiunea dumneavoastră la fel cum o reînnoim pe a noastră - avem posibilitatea - într-adevăr, responsabilitatea - de a reînnoi relația specială pentru această nouă eră. Avem oportunitatea de a conduce, împreună, din nou", este un citat publicat de presă din discursul de la Philadelphia.

Aparent, președintele Trump pare predispus la o reapropiere după relativa răceală din ultimii opt ani când la Casa Albă s-a aflat Barack Obama.

Faptul că premierul May este primul lider străin care poartă convorbiri la numai o săptămână de la inaugurare sa cu președintele SUA este un fapt semnificativ.

Relația specială

Președintele Trump, a cărui mamă s-a născut în Scoția, s-a arătat a fi un sprijinitor al Brexit încă înainte de referendumul din 23 iunie 2016 în care electoratul britanic a votat în favoarea ieșirii din UE.

El s-a arătat dispus la o negociere cu Marea Britanie în vederea încheierii unui acord de comerț liner după ieșirea din UE, iar economistul Ted Malloch, favorit pentru numirea ca ambasador al SUA pe lângă UE, spunea chiar că un astfel de acord ar putea fi negociat în doar 90 de zile.

Să nu uităm însă că președintele Trump a denunțat participarea la Parteneriatul Trans Pacific negociat de  fostul președinte Obama, cere renegocierea tratatului de comerț liber NAFTA  cu Canada și Mexicul și este un naționalist economic, sceptic cu privire la comerțul liber.

În acest domeniu, premierul May speră să găsească aliați în Congres, unde Partidul Republican are o puternică aripă liber-schimbistă.

Premierul May va discuta la Casa Albă și despre NATO, organizație calificată de președintele Trump drept "învechită". 

Cele două țări sunt printre puținele din Alianță care respectă angajamentul de a cheltui 2% din Procentul Intern Brut pentru apărare, dar în timp ce Marea Britanie privește Rusia ca pe un potențial pericol pentru Europa, președintele Trump are o poziție foarte conciliantă față de atitudinea considerată de mulți europeni agresivă a președintelui Vladimir Putin.

Relația specială dintre Statele Unite și Marea Britanie intră într-o nouă fază, una fără precedent, cu prima țară tentată după 75 de ani din nou de izolaționism și cu a doua care se pregătește în mod inevitabil să devină mai izolată de Europa odată cu ieșire din UE. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ