Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu l-a acționat în judecată pe Igor Dodon pentru că i-a retras cetățenia R.Moldova

poza_decret.jpg

Decretul prin care Igor Donon i-a retras cetățenia moldoveană lui Traian Băsescu
Decretul prin care Igor Donon i-a retras cetățenia moldoveană lui Traian Băsescu

Fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, l-a acționat în judecată pe președintele moldovean, Igor Dodon pentru că i-a retras cetăţenia moldovenească în mod ''arbitrar''. Preşedintele moldovean are calitatea de pârât în cererea de chemare în judecată, înregistrată la Curtea Supremă de Justiție, a declarat pentru Mediafax, Andrei Bivol, avocatul fostului președinte. La 3 ianuarie, Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu, iar ulterior Traian Băsescu a anunțat că îl va da în judecată, ceea ce acum s-a întâmplat.

Potrivit avocatului fostului președinte al României, cetăţenia lui Traian Băsescu a fost retrasă în mod ”arbitrar”, iar decizia este contrară principiilor şi procedurilor prevăzute de legea cetăţeniei şi de Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie.Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată, joi, la Curtea Supremă de Justiție. Avocatul Andrei Bivol explică faptul că, cererea de chemare în judecată este introdusă şi se repartizează în termen de 24 de ore completului de judecată, după care în timp de cinci zile de la repartizare ar trebui să fie emisă o decizie pe procedură.

În Republica Moldova, nu a mai fost făcut un demers de acest fel. Andrei Bivol afirmă că ”este practic un dosar pionier, un leading în acest domeniu pentru că nu există în practica judiciară dosare de contestare a unui decret de retragere a cetăţeniei. Au existat dosare în care se constată refuzul de a acorda cetăţenia Republicii Moldova unor naţionali străini, dar în aceste dosare pârât nu este preşedintele, dar este comisia de oferire a cetăţeniei de pe lângă preşedinţie. În cazul dat, suntem într-o circumstanţă de anulare a unui decret prezidenţial deja emis de retragere a cetăţeniei pentru care legea prevede în mod expres că acesta se atacă la Curtea Supremă de Justiţie'', a menţionat Andrei Bivol, citat de Mediafax.

 

În ce condiții poate fi retrasă cetățenia R.Moldova? 

Art.23 al legii nr.1.024 prevede că "cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret prezidențial persoanei care a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent, s-a înrolat benevol în forţe armate străine sau a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului".

Cererea de obținere a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul președinte al României și soția sa, la 10 martie 2016. Solicitanții au făcut referire la art. 24, alin 2 din Legea cetățeniei Republicii Moldova care statuează că în interesele republicii și în cazuri excepționale, cetățenii unor alte state pot deveni și cetățeni ai Republicii Moldova, prin decret al Președintelui Republicii Moldova”. La 3 noiembrie, când a depus jurământul pentru a obține cetățenia R.Moldova, Traian Băsescu spunea că este mândru că și-a îndeplinit visul de a avea ”cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de Vest până la Nistru şi puţin dincolo de Nistru”. 

Pentru prima data ca și cetățean al R.Moldova, Traian Băsescu a fost la Chișinău, la 26 noiembrie, la o întâlnire electorală. La scrutinul parlamentar din România din 11 decembrie, aproape 20 de mii de moldoveni cu cetățenie română (peste 60 la sută) au votat pentru Partidul Mișcarea Populară a lui Traian Băsescu. 

 

Dodon: Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalității R. Moldova 

Șeful statului, Igor Dodon declara  că prin retragerea cetățeniei Republicii Moldova, acordată anul trecut fostului președinte român, Traian Băsescu, ”va repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte”. 

”Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România”. ”Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc. Toate aceste lucruri vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei R.Moldova lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenței urmăririi penale”, declara Igor Dodon.

Trebuie spus, că acum zece zile, Guvernul moldovean a respins solicitarea lui Igor Dodon privind revocarea ambasadorului R.Moldova la București. Solicitarea lui Dodon a venit după ce diplomatul moldovean a menționat că decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituțional. 

Igor Dodon s-a arătat convins că diplomatul moldovean va fi revocat din funcție și va fi înlocuit, ”cu o persoană care înțelege atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”. Premierul Pavel Filip a anunțat însă că respinge cererea preşedintelui Dodon de rechemare a ambasadorului din România. 

”Sunt surprins să descopăr că unii ambasadori au devenit avocați ai unor politicieni din țara de reședință și au cam uitat cărui stat servesc. E și mai grav când aceștia fac comentarii politice în raport cu autoritățile statului care i-a trimis în misiune. Aceasta vorbește fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat și a conducerii acestuia. Anume în așa mod pot fi etichetate declarațiile ambasadorului moldovean la București, care și-a permis comentarii impertinente și incompatibile cu statutul său de ambasador”, susținea Igor Dodon.

Anterior, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat la Digi24 că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, dar estimează, pe baza celor spuse de unii experţi, că decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional.