Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corlăţean: Relaţiile cu Rep. Moldova trebuie consolidate, dincolo de fibrilaţiile tovarăşului Dodon

corlatean_relatiile_moldova_consolidate_tovarasului_dodon.jpg

Igor Dodon provoacă iritare la Bucureşti (Foto: site Partidul Socialiştilor din Republica Moldova)
Igor Dodon provoacă iritare la Bucureşti (Foto: site Partidul Socialiştilor din Republica Moldova)

Prezenţa tovarăşului Igor Dodon pe scena politică din Republica Moldova este trecătoare, spune la RFI senatorul PSD Titus Corlăţean, fost ministru de Externe. El comentează declaraţiile recente ale preşedintelui moldovean la adresa României.

Igor Dodon a afirmat recent că România este pregătită în orice moment să "absoarbă" Republica Moldova şi a acuzat Bucureştiul de tentative de a submina statalitatea ţării sale.

Senatorul PSD Titus Corlăţean critică declaraţiile liderului de la Chişinău: "Aş vrea să mă refer la acest personaj ajuns preşedinte al Republicii Moldova, tovarăşul Dodon şi la semnificaţia şi puterea pe care domnia sa o deţine realmente în Republica Moldova. Vă propun să ne uităm cu atenţie la faptul că acea provocare de la Moscova cu faimoasa hartă (harta Moldovei Mari-n.r.) n-a plecat de la Dodon. E o hartă pe care preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Putin, i-a oferit-o tovarăşului preşedinte Dodon. Eu m-aş uita un pic şi la apropiata vizită a preşedintelui Putin la Budapesta şi m-aş uita şi la anunţata iniţiativă de referendum în România pe declararea autonomiei aşa-numitului Ţinut Secuiesc, mă refer la Harghita, Covasna şi parţial Mureş. Lucrurile astea trebuie privite ceva mai atent şi mai profund, pentru că nu sunt întâmplătoare, nu este o succesiune a hazardului, chiar cred că se leagă şi de asta trebuie să fim extrem de atenţi la sursa unor astfel de provocări".

"Nu văd chestiuni fundamentale negative ca evoluţii în perioada următoare, în relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova, pentru că ce contează la Chişinău contează voinţa Guvernului şi contează voinţa unei majorităţi în Parlament, pentru a merge mai departe pe drumul european, cu sprijinul consistent al României", afirmă fostul ministru de Externe.

Titus Corlăţean subliniază că Igor Dodon va fi "trecător" pe scena politică moldoveană: "Noi am recunoscut ca stat român, am recunoscut Republica Moldova în 27 august 1991, am recunoscut independenţa acestui stat ca al doilea stat românesc, iar noi niciodată nu ne-am modificat poziţia în toţi aceşti ani (...). Câtă vreme avem în comun cu o forţă majoritară politică, deci majoritatea din Parlament şi Guvernul de la Chişinău şi proiectul european, bazat pe reforme democratice, eu cred că esenţa lucrurilor este păstrată, dar ea trebuie consolidată, dincolo de fibrilaţiile unui domn care va fi trecător pe scena politică moldoveană".