Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizia lui Trump în chestiunea migranților stârnește îngrijorare

refugiati_nu_1.jpg

Ordinul lui Trump blochează cu efect imediat, pentru o perioadă temporară de cel puţin 120 de zile, toate programele de primire a refugiaţilor în Statele Unite
Ordinul lui Trump blochează cu efect imediat, pentru o perioadă temporară de cel puţin 120 de zile, toate programele de primire a refugiaţilor în Statele Unite
Sursa imaginii: 
RFI

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au lansat un apel către preşedintele Trump pentru a continua programele de relocare a refugiaţilor în Statele Unite.

”Necesităţile refugiaţilor şi migranţilor din întreaga lume nu au fost niciodată mai ridicate, iar programul de relocare american este unul din cele mai importante din întreaga lume”, se arată într-un comunicat de presă comun semnat de UNHCR şi IOM la Geneva.

Acest apel vine după ce președintele SUA a semnat un ordin executiv prin care suspendă temporar programele de primire a refugiaţilor şi blochează pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni, singura excepţie fiind posibilă pentru minorităţile religioase, precum yazidi şi creştinii din Orientul Mijlociu.

Îngrijorare și în Franța

Ministrul de externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, a declarat că este cu adevărat îngrijorătoare decizia preşedintelui Donald Trump de a suspenda în mod temporar programele de relocare a refugiaţilor în Statele Unite.

”Asta nu poate decât să ne îngrijoreze. Primirea refugiaţilor care fug din calea războiului şi a persecuţiei face parte din datoria noastră”, a declarat şeful diplomaţiei franceze în cadrul unei conferinţe de presă comună cu ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Ordinul lui Trump blochează cu efect imediat, pentru o perioadă temporară de cel puţin 120 de zile, toate programele de primire a refugiaţilor în Statele Unite. De asemenea, preşedintele cere impunerea unor reguli mai dure pentru selecţia refugiaţilor, dacă programele vor fi reluate în viitor.

”Nu este momentul pentru a construi ziduri între naţiuni”

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că aceasta nu este epoca pentru construi ziduri între naţiuni şi a criticat dur măsurile luate de unele ţări pentru a anula acorduri comerciale internaţionale, însă nu l-a numit pe preşedintele republican Donald Trump.

”Astăzi nu este momentul pentru a ridica ziduri între naţiuni. Parcă au uitat că în urmă cu câţiva ani a căzut zidul Berlinului. Anularea acordurilor comerciale internaţionale nu ajută economia acelor state şi nu serveşte la dezvoltarea şi înflorirea economiei globale. Aceasta este ziua în care lumea ar trebui să se apropie prin comerţ”, a declarat preşedintele iranian, făcând o trimite clară la acţiunile luate în ultima săptămână de Donald Trump.

Reacţia liderului iranian vine la trei zile după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a începe ridicarea zidului la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic.

De asemenea, acesta a decis impunerea unui taxe vamale de 20% pe toate produsele importate din Mexic.

Rohani este mai degrabă un lider pragmatic, care a reuşit să dezgheţe relaţiile cu marile puteri ale luni după ani de izolare şi a colaborat esenţial la semnarea în 2015 a Acordului Nuclear. Teheranul a promis reducerea programului nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor economice internaţionale, ceea ce a avut un efect puternic asupra economiei din Orientul Mijlociu.

Hassan Rohani a declarat la începutul lunii că miliardarul republican nu poate anula în mod unilateral acest acord nuclear, iar renegocierea sa nu are niciun sens.