Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump vrea o nouă strategie prin care să învingă teroriștii Statului Islamic

us_military_1.jpg

În prezent, în Siria și Irak sunt desfășurate efective americane sub 6.000 de militari
În prezent, în Siria și Irak sunt desfășurate efective americane sub 6.000 de militari
Image source: 
RFI

Președintele american Donald Trump a semnat un ordin către șefii de stat major interarme prin care le cere să prezinte în termen de 30 de zile un plan pentru înfrângerea organizației teroriste Stat Islamic.

Analiștii sunt de părere că astfel Pentagonul va reconsidera probabil modalități mai agresive de utilizare a forței de lovire și a trupelor americane.

Sub rezerva anonimatului, oficialități americane și-au exprimat îndoiala că militarii vor pleda pentru o modificare radicală a strategiei elaborate sub președintele Obama. Abordarea actuală se bazează pe forțele locale pentru majoritatea luptelor - și implicit a pierderilor - în conflictele din Siria și Irak.

Victoria asupra organizației teroriste Stat Islamic a fost una din temele principale ale campaniei electorale a președintelui, dar el nu a precizat niciodată detaliile unui plan în acest sens. Nici secretarul apărării, James Mattis, care a pledat pentru o abordare mai viguroasă a luptei împotriva SI, nu a precizat modalitățile.

Potrivit Reuters, oficialii militari americani au recunoscut de multă vreme că organizația jihadistă ar putea fi învinsă mai repede dacă SUA ar folosi propriile trupe în locul combatanților locali. Victoria ar costa însă viețile mai multor soldați americani, iar în ultimă instanță nu ar duce la o soluționare de durată a conflictelor alimentate de motivații etnice, religioase și politice în cadrul unor națiuni cu sentimente puternic antiamericane.

În prezent, în Siria și Irak sunt desfășurate efective americane sub 6.000 de militari, iar Pentagonul ar putea cere forțe suplimentare, afirmă experții consultați de Reuters.

Ei cred că mai degrabă se va recurge la mai multe elicoptere de atac, lovituri aeriene și tehnică de artilerie. De asemenea, militarii ar putea cere mai multă autoritate în privința deciziilor tactice.

Administrația Obama a fost criticată pentru implicarea prea mare în detaliile campaniilor din Irak, Siria și Afganistan, adaugă Reuters.

1362