Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța - Partidul Socialist își desemnează candidatul în alegerile prezidențiale

valls_-_hamon.jpg

Mai mult de 7.000 de birouri de vot s-au deschis la 08:00 GMT în Franța metropolitană
Mai mult de 7.000 de birouri de vot s-au deschis la 08:00 GMT în Franța metropolitană
Sursa imaginii: 
RFI France

În Franța au loc astăzi alegeri ale partidului Socialist pentru candidatul în alegerile prezidențiale între favoritul Benoît Hamon și fostul premier Manuel Valls.

Scrutinul are loc pe fondul unui scandal izbucnit în ultimele zile și care a fragilizat poziția candidatului dreptei, Francois Fillon, comentează AFP.

Mai mult de 7.000 de birouri de vot s-au deschis la 08:00 GMT în Franța metropolitană și se vor închide la 18:00 GMT.

Manuel Valls, care pune accentul pe experiența sa la putere în contextul amenințării jihadiste în Franța, a încercat în ultimele zile să recupereze decalajul față de adversarul său Benoît Hamon, declarându-se un candidat mai ”credibil” decât acesta.

Hamon și-a focalizat campania pe un program de justiție socială, calificat drept ”utopic” de către fostul premier.

Potrivit comentatorilor, aceste atacuri care adâncesc fractura între formațiunile de stânga riscă să compromită imperativul mobilizării după alegerile primare, într-un context și așa dificil pentru Partidul Socialist, fragilizat după cinci ani de guvernare.

De luni de zile, câștigătorul competiției în tabăra socialiștilor, oricare ar fi el, este dat ca pierzând în primul tur al alegerilor prezidențiale din 23 aprilie, cu mult în urma candidatei extremei drepte Marine Le Pen - încurajată de Brexit și victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane - și a candidatului dreptei conservatoare Francois Fillon.

Dar cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale, suspiciunile privind locul fictiv de muncă al soției lui Francois Fillon, Penelope, fac mai dificilă sarcina candidatului dreptei, care luptă pentru a-și păstra șansele în alegeri.

Astfel, în acest punct al campaniei sunt posibile răsturnări de situație și surprize, cei doi candidați socialiști vor cu orice preț să demonteze scenariul înfrângerii lor.