Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theresa May se vede nevoită să se distanțeze de Donald Trump

may_trump.jpg

Donald Trump și Theresa May
Donald Trump a primit-o cu căldură pe Theresa May la Casa Albă
Sursa imaginii: 
The New York Times

Premierul Marii Britanii, Theresa May, s-a văzut nevoită să ridice  președintelui Statelor Unite, Donald Trump, problema restricțiilor de călătorie pentru persoanele provenite din șapte state predominant musulmane. Intervenția premierului May survine la numai două zile după vizita oficială la Washington, prima a unui lider străin după instalarea la Casa Albă a noului președinte. 

Supusă presiunilor interne foarte intense, șefa guvernului britanic a convocat de urgență o tele-conferință cu miniștrii de externe și interne, Boris Johnson și respectiv Amber Rudd, cărora le-a ordonat să ia legătura cu omologii lor americani în legătură cu ordinul executiv emis de președintele Trump săptămâna trecută care ar putea afecta cetățeni britanici.

Printre cei abordați la Washington se numără și consilieri de frunte ai Casei Albe, ca Steve Bannon sau Jared Kuschner, care este ginerele președintelui Trump.

Ordinul prezidențial a impus o interdicție de 90 de zile de călătorie în SUA pentru cei din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria sau Yemen, aparent, inclusiv a celor cu dublă cetățenie.

Președintele Trump a interzis, de asemenea, intrarea în țară timp de 120 de zile a refugiaților din aceste țări, iar cei care solicită azil din Siria au fost interziși pe termen nelimitat.

Printre cei care s-au simțit afectați de acest ordin, suspendat temporar de un judecător federal, au fost și dublul dublu campion olimpic Mo Farah, originar din Somalia, și deputatul Nadim Zahawi, născut în Irak, care face parte din Partidul Conservator condus de premierul May.

Farah, care s-a refugiat în Marea Britanie cu familia sa la vârsta de opt ani, este considerat cel mai mai mare atlet britanic din toate timpurile,a fost înnobilat cu titlul de Sir anul acesta și de șase ani locuiește în orașul Portland din Statele Unite unde se antrenează.

"La data de 1 ianuarie a acestui an, Majestatea Sa Regina m-a făcut un cavaler al regatului. La data de 27 ianuarie, președintele Donald Trump m-a făcut, se pare, un străin", a spus Farah care a calificat interdicția impusă de președinte drept "ignorantă și plină de prejudecăți".

Dublul campion olimpic de Londra 2012 și Rio 2016 la probele de 5000 și 10000 de metri nu mai are cetățenie somaleză, dar dorește clarificarea situației sale juridice în raport cu autoritățile americane.

Ulterior, după ce ministerul de externe britanic a anunțat că măsura nu se aplică celor care călătoresc din Marea Britanie în Statele Unite, chiar dacă sunt născuți în țările anterior menționate, ca de pildă Farah.

O petiție publică pe internet cerând anularea anunțatei vizite la Londra a președintelui Trump a ajuns la peste 1,5 milioane de semnături și acum poate fi dezbătută de parlament.

Divergențe și succese

De abia revenită de la Washington și dintr-o vizită în Turcia, premierul May s-a văzut nevoită să ceară aceste clarificări de urgență din partea administrației americane.

Theresa May și Donald TrumpÎntre Theresa May și Donald Trump există și divergențe majore

Întâlnirea de la Casa Albă cu președintele Trump a fost considerată un succes care a readus în prim plan "relația specială" dintre Statele Unite și Marea Britanie, veche de 75 de ani. 

Între altele, premierul May a reușit să-l convingă pe șeful executivului american să-și declare public sprijinul pentru NATO, organizație pe care până vineri o declară "depășită". 

Președintele Trump a salutat și Brexit și s-a arătat gata să negocieze un acord de liber schimb cu Marea Britanie de îndată de țara va părăsi Uniunea Europeană.

Între conducerile celor două țări, deși teoretic de aceeași culoare ideologică, rămân totuși diferențe semnificative, în primul rând în ceea ce privește folosirea torturii împotriva celor bănuiți de acte de terorism.

Premierul May a reiterat opoziția guvernului său față de folosirea torturii, chiar în condițiile în care la conferința de presă comună președintele Trump a părut a da înapoi, declarând că ministrul său al apărării, James Mathis este sceptic și el în această privință și se înclină în fața judecății sale. 

Alte puncte de divergență sunt: intenția de denunțare a tratatului nuclear cu Iranul, asupra căreia insistă președintele Trump, în timp ce Marea Britanie, alături de Franța, Germania, Rusia și China sunt opuse, precum și atitudinea favorabilă a șefului executivului american față de președintele Vladimir Putin, considerat de premierul May un oponent al NATO și al UE.

Cu toate aceste divergențe, pe ansamblu vizita premierului May a fost considerată de analiști un succes. Marea Britanie a dovedit că rămâne o punte între Statele Unite și Europa, în condițiile unui președinte eurosceptic pe fondul unui Brexit în plină desfășurare.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ