Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste și polemici în SUA după decretul lui Trump cu privire la imigraţie

trumpetatsunismanifdecret_0.jpg

Protestatari la Washington împotriva decretului prezidențial privind imigrația, 29 ianuarie 2017
Protestatari la Washington împotriva decretului prezidențial privind imigrația, 29 ianuarie 2017
Image source: 
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Un ordin semnat vineri de președintele Trump, care interzice temporar accesul în SUA cetățenilor a șapte țări preponderent musulmane, Sudan, Iran, Irak, Somalia, Siria, Libia și Yemen, a blocat mii de persoane în aeroporturi din țară și din străinătate, și a declanșat, încă o dată, mișcări de protest în toată America.

"Nu Americii Fasciste" și "Lăsați-i Să Intre", au scandat sâmbătă mii de protestatari la aeroportul Kennedy din New York, printre ei o tânără care a spus, "Președintele nostru guvernează în numele gloatei. Nu vreau să fiu părtașă, și mi-e rușine, astăzi, că sunt americancă". 

Cu o trăsătură de condei, vineri la orele locale 16:42, fără avertisment sau, aparent, consultare, președintele Trump a pus în mișcare mașinăria statului împotriva unor ființe umane care, cu acte în regulă, călătoreau spre America sau ajunseseră la destinație și treceau prin procedurile de sosire.  

În confuzia primelor ore, nu s-a știut exact numărul celor afectați, nici în străinătate - unde s-a refuzat îmbarcarea către SUA la originea călătoriilor sau în tranzit - nici la destinație, unde autoritățile vamale și de frontieră au refuzat, inițial, să furnizeze detalii membrilor de familie care așteptau în aeroporturi sau avocaților chemați să intervină.

Sâmbătă seara, judecătoarea federală newyorkeză Ann Donnelly a intervenit cu prima decizie de suspendare a aplicării decretului, la cererea Uniunii Americane pentru Drepturi Civile, care petiționase în numele a doi rezidenți permanenți de origine irakiană

Duminică, alți trei judecători de același rang au acționat, la Boston, Seattle și Alexandria, statul Virginia, pentru a bara implementarea altor elemente ale ordinului prezidențial.

"Donnelly a vrut să se asigure că persoanele în cauză nu sunt vătămate, că pot rămâne pe sol american, și că statul va fi forțat să-și argumenteze decizia în detaliu. E un moment remarcabil, prima ocazie de a riposta folosind sistemul juridic pentru a garanta libertățile imigranților", a precizat avocatul Anthony Romero în aclamațiile mulțimii adunate în fața tribunalului districtual newyorkez, a cărui sentință, în regim de urgență, nu vizează, evident, chestiunile de fond.

"E neconstituțional, pentru că discriminează religios. Pot spune ce poftesc, dar exact asta fac. În al doilea rând, legea imigrației, în vigoare din 1965, interzice și discriminarea pe bază de origine națională. Punct. Președintele n-are puteri depline în sfera imigrației, care e de competența Parlamentului", accentua Jerry Nadler, avocat și deputat federal cu o lungă experiență în domeniul juridic.  

Adjudecarea legalității și constituționalității ordinului prezidențial va fi însă un proces lung și complicat, un război de tranșee care abia a început. Argumentele Administrației sunt schimbătoare - de la siguranța națională americană amenințată de rezidenții celor șapte țări vizate de interdicție la invocarea promisiunilor electorale ce trebuie respectate - dar maniera de aplicare este mult mai greu justificabilă.

"Principala mea obiecție la acest ordin executiv este că n-au fost consultați cei care trebuiau consultați. Pentagonul, Externele, Siguranța Teritoriului, Justiția, ar fi trebuit să joace un rol mai mare", aprecia deputatul Republican Charlie Dent, la unison cu un număr crescând de parlamentari ai partidului președintelui, care se opun măsurii pe motive de fond dar în primul rând de formă. Coordonarea instituțională insuficientă a creat mai întâi confuzie și inconsecvența în implementare și a generat apoi, pe alocuri, refuzul, instigat de sus, al Pazei Frontierelor, de a respecta decizia judecătorească.

"I-au trebuit lui Nixon cinci ani, Trump a reușit-o într-o săptămână. Încep să apară elementele unei crize constituționale. Autoritățile de control al frontierelor de la aeroporturile Dulles-Washington și Kennedy-New York au refuzat să respecte hotărârea instanței. Dacă ajungem în situația în care Executivul nu se supune Judiciarului s-a terminat cu domnia legii și cu democrația americană. Suntem confruntați cu o situație nemaiîntâlnită de la scandalul Watergate", avertiza fostul candidat prezidențial și lider al partidului Democrat, Howard Dean.

Mii de persoane au continuat să demonstreze duminică, până noaptea târziu în cel puțin treizeci de orașe, mobilizate cu o intensitate nemaivăzută din perioada războiului din Vietnam pentru numărul nedeterminat de persoane aflate încă în detenție aeroportuară, pentru valorile fondatoare de libertate și toleranță.

"N-a fost nici un haos. Adevărul este că 325.000 de străini au intrat sâmbătă în SUA, și doar 109 au fost reținuți temporar. Multora li s-a dat drumul, câteva duzini rămân sub anchetă, și dacă nu-s persoane oribile bănui că vor trece și ele controlul.  Cei care n-au dreptul să rămână în țară vor fi arestați. Nici un motiv deci să ne cerem scuze. N-a fost un ordin semnat la Casa Albă și transmis Ministerului Siguranței Interne fără un instructaj prealabil. Dovadă faptul că au acționat conform literei decretului", a punctat șeful Cabinetului Prezidențial, Reince Priebus.

Ascultă AICI corespondența din SUA
1505