Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul a adoptat proiectul privind graţierea şi OUG privind modificarea Codurilor Penale

Guvernul a adoptat marţi seară un proiect de lege privind graţierea unor pedepse şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la capătul unei şedinţe de guvern ce nu avea pe agendă aceste teme. 

 

Actualizare ora 00.17. Solicitarea Ministerului Justiției, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmisă CSM marți seară poate fi consultată AICI

La miezul nopții oamenii încă protestau în fața Guvernului.

 

Proteste și la Cluj-Napoca

Actualizare ora 00.00: Procurorul-șef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat pentru Agerpres că nu poate să comenteze efectele actelor normative adoptate marți seara de Guvern, deoarece nu cunoaste conținutul acestora, notează Hotnews. Oficialul a precizat că proiectul transmis în cursul aceleiași zile spre avizare CSM este mai rău decât cel initial și lipsește de relevanța lupta împotriva corupției în Romania. 

Actualizare ora 23.20: Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Facebook. "Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. (...) Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege." scrie șeful statului. El adaugă: "De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!"

Actualizare ora 23.00: Câteva sute de oameni protestează în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, după ce executivul a adoptat ordonanţele privind graţierea  unor pedepse şi modificarea Codului penal.

Ministrul Florin Iordache a precizat că proiectul de lege referitor la graţiere va merge la Parlament, în procedură de urgenţă, la pachet cu un al doilea proiect, ce vizează modificarea Legii executării pedepselor. Florin Iordache a adus drept argument principal „evitarea unei hotărâri pilot a CEDO”:

"Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor"

Totodată, guvernul a adoptat şi Ordonanţa de Urgenţă prin care se aduc o serie de modificări importante Codului Penal.

"Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat ...este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod Penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, am făcut şi am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale  (...) Trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament. "  - a declarat Florin Iordache. 

Odată cu această decizie, infracţiunea de abuz în serviciu este redefinită în mod radical. Autorul unui prejudiciu mai mic de 200 de mii de lei nu va fi sancţionat, dar paguba se va putea recupera în civil

OUG dezincriminează favorizarea infractorului, inclusiv pentru adoptarea de acte normative. Întrebat dacă se pune la adăpost prin această modificare, ministrul Ioradche a refuzat, iritat, să răspundă. Întrebat si de ce au fost adoptate aceste modificări la o oră târzie, cu suplimentarea ordinei de zi a şedinţei, Florin Iordache a spus că executivul şi-a exercitat un drept pe care îl are. 

Zeci de mii de oameni au ieşit duminică seară în stradă la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară pentru a protesta faţă de intenţiile guvernului. Numai în Capitală, câteva zeci de mii de persoane au cerut executivului să renunţe la proiectul graţierii şi la modificarea Codurilor penale.