Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10.000 de oameni au cerut la Cluj demisia Guvernului și dizolvarea Parlamentului

1.02_protest-1-feb_cluj.jpg

Sursa imaginii: 
cluj-today.ro

Modificarea Codului Penal și proiectul referitor la grațiere au stârnit un nou protest de amploare la Cluj. Peste 10.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor luate de Guvern. Protestatarii s-au radicalizat. Ei cer demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului și convocarea unei Adunări Constituante, care să dea României o nouă lege fundamentală a statului.

Protestul clujenilor a început în Piața Unirii, la ora 23.00. Apoi, oamenii au pornit în marș prin Centru, apoi spre cartierele Mărăști și Gheorgheni. Coloana de protestatari s-a întors spre Centrul Vechi și a pornit în altă direcție a orașului, spre cartierul Mănăștur. Oamenii din stradă au cerut celorlalți clujeni să li se alăture. Așa se face că spre finalul protestului, au mărșălui peste 10.000 de persoane la Cluj.

”Este inacceptabil ca la miez de noapte să se dea astfel de ordonanțe, care să facă, practic, lupta anticorupție imposibilă”, a spus un protestatar clujean. ”Pentru mine este falimentul republicii. Eu cred că doar o adunare constituantă ne mai poate salva și să întrebăm lumea, cu un referendum, dacă dorește monarhie sau nu, cu un nou proiect de constituție”, a spus un alt protestatar.

Protestul și marșul de la Cluj s-au desfășurat pașnic, fără incindente de niciun fel. Oamenii sa-u întors la casele lor de abia după ora 03.00.