Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PNL și USR au depus moțiune de cenzură. Radu Magdin: Puterea ar putea să aducă la rându-i oameni în stradă

PNL și USR au depus o moțiune de cenzură comună la adresa cabinetului Grindeanu. NU LEGALIZAȚI FURTUL ÎN ROMÂNIA –este documentul prin care Opoziția critică dur coaliția la putere PSD -ALDE, după adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea. Moțiunea a strâns  peste 100 de semnături. Retragerea încrederii guvernului se poate face numai cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Moțiunea este una din puținele arme, dacă nu chiar singura, din punct de vedere procedural, pe care o are Opoziția centrată în jurul PNL, spune, la RFI. Radu Magdin, consultant politic. Guvernul nu va avea însă emoții, datorită majorității parlamentare și a disciplinei care caracterizează PSD-ul, context în care, crede Radu Magdin, opoziția și societatea din România trebuie să se pregătească de o luptă de uzură:Ne îmbarcăm, din păcate și pentru putere și pentru opoziție și pentru nervii populației, dar și pentru imaginea noastră externă, la câteva săptămâni de joc de rezistență. Vom vedea foarte probabil (dacă nu avem o poziționare contra Ordonanței la nivel de Curte Constituțională) oameni care se vor strânge din ce în ce mai mulți în piață. Vom vedea această rezistență civică. Pe de altă parte, din perspectiva majorității parlamentare, dacă vor vedea că aceste manifestații vor continua, tentația va fi mai degrabă să arate că există și o a doua Românie care ține cu ei. Nu neaparat pe acest dosar, dar în general ca simpatii politice și să aducă la rândul lor oameni pe stradă, pentru mitinguri tot pașnice, dar în oglindă, pentru a arăta sprijin pentru majoritate.

Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage, în ședință comună încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii aleșilor. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. 

 

 

Ascultă AICI interviul integral cu Radu Magdin: