Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(EXCLUSIV RFI) Fost ministru PSD: Ordonanțele au fost date pentru a-l salva pe Liviu Dragnea

cristea.jpg

Aurelia Cristea a fost deputat PSD timp de 20 de ani şi ministru pentru Dialog Social, inițiatoare a legii anti-fumat
Aurelia Cristea a fost deputat PSD timp de 20 de ani şi ministru pentru Dialog Social, inițiatoare a legii anti-fumat
Sursa imaginii: 
facebook.com

Apar primele reacții critice din interiorul PSD la adresa ordonanțelor din Justiție. Aurelia Cristea, fost deputat PSD şi ministru pentru Dialog Social, inițiatoare a legii anti-fumat, a demisionat, miercuri, din partid. Într-un interviu acordat RFI, Aurelia Cristea face acuzații extrem de grave la adresa partidului aflat la guvernare și în special la adresa conducerii PSD. ”Ordonanțele au fost date pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de problemele sale cu Justiția, dar și pe alți parlamentari care au comis abuzuri în serviciu”, declară fostul deputat și ministru PSD Aurelia Cristea.

Aurelia Cristea: Nu mai pot să mă trezesc dimineața cu gândul că fac parte dintr-un partid care are în frunte o gașcă de infractori.

Reporter: Sunt cuvinte dure pe care le adresați unora dintre foștii dvs colegi. Din ce cunoașteți dvs, ca membru PSD în ultimii 20 de ani, de ce au fost date aceste ordonanțe atât de controversate?

Aurelia Cristea: Ca să îi salveze pe câțiva dintre actualii lideri PSD, dar nu îi salvează doar pe ei. Îi salvează pe toți cei care au exercitat demnități publice și au comis abuzuri în serviciu. E de fapt o rețea transpartinică pentru că vor fi și de la PNL, și de la PDL, din toate partidele. Scopul a fost clar de a-l salva pe Liviu Dragnea. El avea nevoie de asta, obligatoriu.

R: S-a vorbit în mod deschis (în interiorul PSD) că aceste ordonanțe sunt pentru a-l salva, așa cum spuneți, pe Liviu Dragnea?

A.C: Nu s-a vorbit concret pentru a-l salva în mod direct pe Liviu Dragnea. Însă discuțiile pentru modificări la Codul penal, despre dezincriminarea abuzului în serviciu și încercarea de a fi dezincriminat au mai fost și în decembrie 2013, în marțea neagră. De atunci, în continuu au fost discuții pentru modificări la Codul penal. Cel care le-a blocat a fost Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților.

R: A fost vreo reacție în urma demisiei dvs din partea colegilor sau a conducerii partidului?

A.C: Colegi, care mă sună, care sunt și ei confuzi pentru că tot cei care ne-am educat copiii și am crescut respectând legea nu putem accepta ceea ce s-a întâmplat aseară. Pentru că, dacă s-a întâmplat aseară acest lucru (n.r. ordonanțele de modificare a Codului penal), oricând ne putem aștepta la orice. Oricând! Și asta v-o spune cineva care a lucrat cu ei și a văzut lipsa de respect față de lege și față de orice principiu, regulă sau cetățean. (...) Ei au făcut la ceas de noapte ceea ce sunt obișnuiți: o hoție, ca să poată fura mai departe.

R: Considerați că s-a schimbat ceva în PSD din momentul în care Liviu Dragnea a acces la conducerea partidului?

A.C: Da, dictatura. E o dictatură pe care eu nu am văzut-o în PSD în ultimii 20 de ani. Și am trăit și în perioada Adrian Năstase...

R: Cum ati caracteriza PSD-ul de azi? Pare un partid foarte etanș, nu iau cuvântul decât câteva persoane, pare foarte bine ”coordonat”. Care e starea din PSD în acest moment?

A.C: Oricine va îndrăzni să ia cuvântul sau să exprime o altă opinie va fi dat afară imediat. Mai mult, au avut o asemenea procedură în ceea ce privește alegerea parlamentarilor astfel încât aceștia să fie toți trecuți prin pixul domnului Liviu Dragnea astfel încât niciunul să nu îndrăznească să spună ceva.

Ascultă interviul acordat RFI de Aurelia Cristea, fost membru PSD:

 
Aurelia Cristea, fost deputat PSD şi ministru pentru Dialog Social, despre ordonanțele din Justiție ale Guvernului PSD