Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Încălcarea legii costă” – mesajul pe care mizează Republicanii în încercarea de a controla imigrația

Ira Mehlman, director-relații publice la Federația Pentru Reforma Imigrației Americane

Ira Mehlman este director-relații publice la Federația Pentru Reforma Imigrației Americane (FAIR) și unul dintre exponenții curentului "reducționist" care a influențat gândirea actualului președinte în materie de control al imigrației. Ira Mehlman are o lungă experiență de jurnalist, profesor de jurnalism, asistent de guvernator statal (în Colorado) și expert în Parlamentul federal, iar comentariile sale sunt găzduite de cele mai prestigioase instituții media din SUA.

Atât în ce privește imigrația ilegală - subiectul acestui interviu - cât și cea legală, "reducționiștii", atent ascultați acum în cercurile puterii, propun, în esență, limite - mai mult sau mai puțin rezonabile, pentru că există facțiuni în interiorul acestei mișcări. Ideea fiind că politicile în vigoare din 1965, anul ultimei mari reforme în materie, au creat o situație din ce în ce mai greu de suportat pentru majoritatea americanilor, care sunt împovărați, periclitați și dizlocați într-o măsură din ce  în ce mai mare. Pe firul acestei narațiuni, până și viza H-1B, creată în 1990 pentru "angajați de înaltă calificare" îi defavorizează pe cei aflați deja în țară. În materie de imigrație ilegală, principalul vinovat ar fi - de multe ori împotriva evidențelor - laxismul politicii lui Barack Obama.

Ira Mehlman: Palmaresul Administrației Obama în privința expulzărilor de ilegali a lăsat mult de dorit. Am înregistrat cele mai joase nivele din ultimele patru decenii, în ciuda faptului că numărul ilegalilor a crescut fără încetare.  I-au numărat și pe cei "întorși pe graniță" deși sub predecesorii săi această categorie, a celor prinși și respinși sumar pe sau în vecinătatea frontierelor, nu figura în statistici.. Numărul celor expulzați din interiorul țării a scăzut dramatic, fiind limitat, în perioada Obama, la cei care au comis infracțiuni grave. Astfel,  la ora actuală,  dacă ești ilegal stabilit în interiorul țării și necertat cu legea, probabilitatea de a fi prins și deportat este egală cu aceea de a fi lovit de fulger.

Reporter: Afirmați, într-un comentariu recent, că cifrele vehiculate de Executivul trecut pentru a ilustra întețirea deportărilor sunt doar o "măsluire dibace" menită să slăbească rezistența populației la "amnistie și mărirea cotelor anuale".  Dacă ar fi să priviți în urmă, care a fost,  în această sferă, situația sub Obama în comparație cu Adminstrațiile precedente?

Ira Mehlman: S-a înrăutățit sub Obama, care practic a neutralizat prin neaplicare majoritatea legilor privind imigrația.  Au obstrucționat ghidați de priorități proprii, de exemplu concentrarea pe criminali periculoși. Cu alte cuvinte, au aplicat selectiv legislația votată în Parlament. Probabil că noul Executiv va reorienta unele  dintre politicile vechi în materie. Prioritatea trebuie să fie, evident, repatrierea celor  cu grad mare de periculozitate, ceea ce nu trebuie să însemne uitarea altor prevederi, ignorarea altor încălcări ale legii imigrației. Asta are un profund efect negativ asupra muncitorilor americani, contribuabililor. Impactează practic tot ce este important pentru americani.

Reporter: În ciuda acestor realități, după 1965 tentativele de reformă a imigrației au eșuat.  Din ce motive?

Ira Mehlman: Cele mai recente încercări de reformă a imigrației, în 2006-2007 sub președintele Bush și în 2013 cu Obama, au eșuat în primul rând din cauză că au căutat soluții doar în beneficiul  celor care nesocotesc legea și antreprizelor în căutare de mână de lucru ieftină,  ignorând principalul interesat în politica de imigrație: americanul de rând. Bineînțeles că e  în interesul imigranților să imigreze;  se vine aici din interes. Lumea afacerilor are și ea un interes: să găsească mâna de lucru cât mai ieftină, pentru că astfel crește profitul.  Asta nu coincide însă neapărat cu interesul național, pentru că alții, mulți, se aleg cu paguba, de pildă  cei care caută un loc de muncă și vor lefuri mai bune, sau copiii de vârstă școlară copleșiți de nevoile speciale pe care unii imigranți le aduc cu ei. Acesta este motivul pentru care legile trebuie aplicate în întregime.  Speranța este că noua Administrație va schimba orientarea,  de la "ce facem pentru cei care încalcă legea și pentru firmele care vor să angajeze mai ieftin" la "ce-i de făcut pentru a salvgarda interesele și siguranța americanilor".

Reporter: Și ce-i de făcut, după părerea dvs.?

Ira Mehlman: Trebuie să limităm numărul celor admiși, și să-i selectăm pe baza unei evaluări obiective a șanselor de a reuși, contribui și se asimila în societatea noastră. Trebuie, apoi, să aplicăm legea. Nu-i nevoie să-i deportăm pe toți ilegalii, e suficient să le dăm a înțelege că dacă vin ilegal nu vor avea nici un avantaj, nici slujba - pentru că-i supraveghem pe angajatori - nici beneficii ne-esențiale, nici pavăza politicilor locale de sanctuar. Toate acestea transmițând un mesaj clar: nu merită să vii ilegal.  Așa se aplică toate legile civile în SUA.  Organele fiscului nu verifică toate declarațiile de impozit ci un număr suficient pentru ca restul lumii să priceapă riscul și să le completeze onest. Cu alte cuvinte,  e imperativ să schimbăm mentalitatea. Motivul pentru care avem o imigrație ilegală masivă este că am acreditat ideea că încălcarea legii îți aduce foloase. Dacă mesajul e cel opus, că încălcarea legii te costă, lumea se va comporta rațional.

Reporter: Asta ar fi o latură, importantă. Rămân cei aflați deja în SUA, și aici remediile propuse par  nerealiste, nerealizabile politic și practic în climatul actual: amnistie - adică o cale de legalizare a statutului celor aflați deja înlăuntrul țării - sau deportarea unui număr de ordinul milioanelor propusă în campanie de actualul președinte.

Ira Mehlman: Acestea sunt cele două soluții extreme: capitularea sub forma amnistiei în masă sau recurgerea la razii și deportări masive. Ce trebuie făcut este undeva la mijloc, cum spuneam, să-i convingem pe oameni să acționeze rațional. Dacă le trece prin cap să vină aici ilegal, să decidă că nu merită, pentru că nu vor avea nimic de câștigat. Se pot face multe între cele două extreme, acceptând că nimic nu va fi vreodată perfect.

Reporter: Între extreme trebuie să existe însă, cred, și măsuri represive, coercitive să le spunem, și aici apare, cum s-a văzut recent, un obstacol: opoziția autorităților locale din auto-declaratele zone-sanctuar. Cum ar putea fi învinsă această rezistență?

Ira Mehlman: Oficialiățile locale au dreptul la opinii proprii,  dar nu și dreptul să se pună de-a curmezișul când vine vorba de aplicarea legilor federale. Parlamentul și noua Administrație pot folosi puterea pe care le-o conferă "punga" federală.  Amenințarea cu blocarea de fonduri către unele dintre aceste municipalități, multe dintre ele în criză de bani, poate ajuta mult în tentativa de a le influența comportamentul. Există apoi amenințarea proceselor. Să te lupți cu statul federal implică o cheltuială și osteneală enormă. Administrația Obama a folosit această armă împotriva unor state precum Arizona, care au încercat să aplice acele prevederi ale legilor imigrației pe care ea nu le-a vrut aplicate.  

 

 
Ascultă: Ira Mehlman intervievat de corespondentul RFI în SUA Radu Tudor