Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Liiceanu la RFI: Românii recapătă contururile unui popor. Dragnea nu are şanse să câştige

Gabriel Liiceanu revocare Kovesi joc impur.jpg

Gabriel Liiceanu critică politizarea CCR
Gabriel Liiceanu critică politizarea CCR

"Liviu Dragnea joacă poker la rupere cu poporul român, e un fel de skandenberg, ori eu, ori voi". Declaraţia a fost făcută la RFI de filozoful Gabriel Liiceanu, care afirmă că manifestaţiile din ultimele zile sunt un “eveniment excepţional”, un lucru “formidabil”.

Gabriel Liiceanu consideră că românii îşi recapătă eu-l colectiv prin manifestaţiile de stradă provocate de modificarea Codului Penal prin OUG.

Le privesc ca pe un eveniment excepţional în istoria acestor 27 de ani, pentru că după mintea mea, e a doua sau a treia oară când vedem cum se capătă calitatea de cetăţean. Românii, lui Noica îi plăcea să spună asta, riscă să devină dintr-un popor o populaţie. Acum, ei recapătă contururile unui popor. Deci ne recâştigăm eu-l colectiv care face profilul unui popor. Nu mai suntem nişte atomi dezbinaţi, fiecare mergând pe drumul lui, ci avem conştiinţa lucrurilor care ne unesc. Pentru asta ar trebui să le mulţumim acestor oameni, pesediştilor din jurul lui Dragnea şi lui Dragnea însuşi, ne-a făcut să căpătăm conştiinţa că suntem laolaltă şi că arătăm frumos, suntem reprezentaţi şi ne cerem drepturile. Ăsta este un lucru formidabil!”, spune scriitorul.

 

Scenariul manipulării, “un basm învechit”

 

Liviu Dragnea afirma recent că manifestanţii sunt victimele unei manipulări. Gabriel Liiceanu critică poziţia liderului PSD:

“Asta e cea mai mare enormitate, este un mod de a-i jigni, e ca şi cum le-ai refuza unor oameni dreptul de a simţi laolaltă. Ceea ce-i uneşte pe aceşti oameni, ceea ce-i face să reacţioneze nu este manipularea. S-a făcut ca de obicei aluzie şi la manipularea externă. Aceste basme învechite, care tot bântuie în propaganda oamenilor ăstora veniţi de pe alt mal al istoriei nu ţin cont de faptul că avem un eu moral, există o conştiinţă morală. O colectivitate dispare dacă nu trăieşte după legi morale”.

“S-a vorbit mult în ultima vreme, mai ales din partea celor care justifică Ordonanţa că ceea ce se petrece în Piaţă este o manipulare. Şi se invocă mereu un factor extern. Într-adevăr şi eu cred că e vorba de o manipulare, dar cei care ne manipulează sunt nişte personaje ascunse în miezul fiinţei noastre. Personajul ăla care ne manipulează pe ăia care ieşim în Piaţă se numeşte conştiinţă. Acest manipulator, în clipa în care vrei să te culci, te întreabă dacă nu crezi că e cazul să nu fii un spectator pasiv la o cabală a hoţiei. Manipulatorul ăsta te ia de gât când te întorci acasă şi te întreabă dacă viaţa ta e în ordine în clipa de faţă. Ăsta e un manipulator care îi animă pe cei din Piaţă şi de care cei care au pus mâna pe Guvern nu au idee, nu cunosc manipulatorul conştiinţei”, spune scriitorul.

“Încărcătura pe care au căpătat-o în clipa de faţă cetăţenii României rămâne, nu este un lucru care dispare în funcţie de vreme sau de răbdarea oamenilor care merg pe stradă. Nu vor mai merge? Încărcătura rămâne în ei. Reactivitatea lor de acum înainte există”, crede filozoful.

Întrebat care este cel mai negru scenariu în opinia sa, Gabriel Liiceanu a răspuns: “O destabilizare a societăţii, o tulburare teribilă a apelor sociale, o cădere economică masivă pe acest fond, pierderea investitorilor străini, astea sunt lucrurile cele mai rele, încercarea de a retrage şi alte drepturi cetăţeneşti, dar nu mai suntem în situaţia unei ţări izolate şi nici a unui popor aruncat în beciurile Securităţii (…). Ceea ce face Dragnea în clipa de faţă, îmi plăcea să spun astăzi la o emisiune tv, joacă poker la rupere cu poporul român, e un fel de skandenberg, ori eu, ori voi. Or, e o nebunie ca un om să se apuce să se joace cu un popor întreg sau cel puţin cu o masivă parte a lui. N-are şanse să câştige”.