Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima reacție a medicilor față de ordonanțe: Retrageți OUG, dacă nu mai vreți cazuri ca Malaxa, Colectiv sau Hexi Pharma

tanase.jpg

Președintele Alianței Medicilor, Bogdan Tănase
Președintele Alianței Medicilor, Bogdan Tănase

Alianța Medicilor din România condamnă ordonanțele de modificare a legislației penale. Președintele organizației, Bogdan Tănase, declară, într-un interviu la RFI, că în sistemul medical ”e o hemoragie continuă de bani care nu poate fi oprită decât prin stoparea acestor fenomene care țin de corupție și abuz în serviciu”. Bogdan Tănase mai spune că medicii speră ca judecătorii CCR să voteze ”conform conștiinței și conform principiilor juridice”.

Bogdan Tănase: Poziția noastră nu poate fi decât critică având în vedere că sistemul de sănătate din România e cunoscut ca suferind foarte mult de pe urma corupției și abuzului în serviciu. Sunt numeroase exemple de oameni care au parazitat spitale, au deturnat fonduri și au fost condamnați pentru aceste afaceri necurate. E o hemoragie continuă de bani care nu poate fi oprită decât prin stoparea acestor fenomene care țin de corupție și abuz în serviciu. Aceste ordonanțe practic îi dezincriminează pe mulți dintre cei care au fost condamnați în anii trecuți. (...) Dacă dorim să nu mai avem fenomene cum au fost cele de la Malaxa, Colectiv sau Hexi Pharma, trebuie ca aceste ordonanțe să fie oprite.

Reporter: Cum apreciati creșterile salariale din sectorul medical în raport cu ordonanțele de modificare a legislației penale? Vedeți o legatură între aceste creșteri salariale și ce se petrece acum cu aceste ordonante? Va întreb asta pentru că vorbeam, joi, cu un reprezentant sindical care îmi spunea că aseamană aceste creșteri de salarii din sectorul bugetar și scăderile sau eliminările taxelor cu politica ceaușistă care comitea nedreptăți concomitent cu aceste facilități date populației.

B.T: Pot fi văzute ca o formă de mită. Și să fim bine înțeleși: noi vrem să ne facem bine datoria într-un sistem bun de sănătate. Sistem bun de sănătate nu există. Dacă fondurile se duc la finanțarea partidelor, către clienții politici, către firmele clienților politici, sistemul de sănătate nu are cum să funcționeze din cauza acestor fenomene pe care numai lupta anticorupție poate să le stopeze.

R: ați ieșit la porteste, dvs și colegii dvs?

B.T: Și eu, și colegii mei am ieșit la proteste seară de seară. Și la București, și la Timișoara sau Iași, pe udne au fost membrii ai Alianței Medicilor.

R: Avocatul Poporului va ataca la CCR ordonanța 13/2017, judecătorii Curții Constituționale având puterea acum să respingă ordonanța Guvernului. Cum apreciați demersul și ce așteptări aveți de la Curte?

B.T: Privitor la Avocatul Poporului, este un demers normal. Instituția Avocatului Poporului trebuie să apere cetățeanul de abuzurile Puterii. Ceea ce se întâmplă acum e un abuz care nu poate fi legitimat de votul popular. În ceea ce privește CCR, sper că fiecare va vota conform conștiinței și conform principiilor juridice pe care sunt convins că fiecare judecător de la CCR le cunoaște foarte bine.

Ascultă interviul acordat RFI de Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor:

 
Președintele Alianței Medicilor, Bogdan Tănase, despre OUG de modificare a legii penale