Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sofia: Bulgarii ies în stradă în semn de solidaritate cu românii

Piața Victoriei, 2 februarie 2017. Foto: Lucian Munteanu

Un eveniment organizat pe Facebook anunță că duminică seara va avea loc la Sofia un miting de susținere a protestelor masive care au loc în România. Protestul este anunțat să înceapă la ora 17 în centrul capitalei bulgare.

Evenimentul este ilustrat cu o fotografie din Piața Victoriei din București, când în fața Guvernului României se aflau peste 100.000 de oameni (detalii aici). Organizatorul scrie pe Facebook ca „Un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei în România ar reprezenta un semnal negativ pentru Bulgaria“. El adaugă că „Succesul înregistrat în ultimii ani de România este una dintre puţinele speranţe că se poate face ceva pentru funcţionarea statului de drept“. Administratorul paginii menţionează "fiorii reci" simţiţi de oficialii bulgari când e vorba de succesele justiţiei române. „Iată de ce este important ca poporul român să reuşească şi să arate că victoriile obţinute în ultimii ani sunt ireversibile“, motiveaza el.

România și Bulgaria au intrat împreună în Uniunea Europeană și sunt singurele două țări monitorizate în domeniul justiției. Ultimul raport MCV din luna ianuarie 2017 a punctat progresele înregistrate de România în ce privește lupta împotriva corupției, dar a exprimat și îngrijorarea cu privire la posibila adoptare la vremea aceea a ordonanțelor de modificare a Codului Penal. Progresele înregistrate de Bulgaria au fost considerate sub nivelul României. Urmatorul raport MCV pentru cele două țări ar urma să apară în decembrie 2017.