Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficial: Guvernul abrogă OUG 13. Documentul ar urma să nu-şi facă efectele

sorin_grindeanu_0.jpg

Sursa imaginii: 
RFI.fr / Reuters

Guvernul a decis sâmbătă seară, după cinci zile de proteste mamut în toată ţara, să abroge  Ordonanţa de Urgenţă care provoacă modificări importante în Justiţie, inclusiv prin redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu. Un prim anunţ în acest sens a fost făcut, puţin după ora 20:00, de preşedintele Senatului, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la România Tv. Decizia a fost confirmată, la 20:30, de premierul Sorin Grindeanu: "Abrogare e termenul folosit de Administrația Prezidenţială când ne-a cerut. Vom găsi termenul legal ca să nu intre în vigoare: abrogare, prorogare"  - a precizat premierul.

Actualizare 2: "Efectiv sunt și eu impresionat de faptul că, iată, societatea civilă a reușit să readucă lucrurile la ordine și rațiunea este cea care a readus lucrurile pe făgașul lor normal", a declarat, pentru Agerpres, procurorul general al României Augustin Lazăr, după anunțul premierului Grindeanu. El adăugat că retragerea ordonanței de urgență va lăsa fără obiect demersurile legale făcute până acum la Curtea Constituțională sau în instanță cu privire la ordonanța de urgență. "Vor rămâne fără obiect, dar dorim să vedem în final decizia. Deocamdată este o promisiune pentru mâine, urmează să vedem în concret decizia care se va lua", a mai afirmat Augustin Lazăr.

Actualizare 1: "Se face un pas important spre normalizare. Guvernul trebuie să rezolve această criză pe care el a creat-o", declară, la Antena 3, Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt al Preşedintelui României 

 

"Am auzit vocea străzii. Nu vreau să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. (...) Vă anunţ că am luat câteva decizii. Prima: mâine vom face o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Doi: e nevoie totuşi de punerea în concordanţă cu decizia CCR. Voi demara consultarea cu celalalte partide, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, astfel ca după un dialog pe care sper să-l am în cel mai scurt timp să trimitem proiectul de lege spre Parlament ", a declarat Sorin Grindeanu la Palatul Victoria. 

Referitor la soarta ministrului Justiţiei, Florin Iordache, premierul a precizat: "toate argumentele pe care le-am avut în susținerea OUG nu au fost bine comunicate. S-a creat multă confuzie, distorsiuni, care nu au legatură cu ce s-a adoptat. Ministerul şi ministrul Justitiei îşi asumă consecinţele"

"Am luat aceasta decizie (..) ca oamenii să înţeleagă că nu acesta a fost scopul nostru, de a ne apara cumva de justiţie. (...)  Şi tocmai pentru că această ordonanţă nu are niciun fel de ascunzişuri, niciun fel de dedicatie specială, de ce să nu aratăm că putem să o retragem pentru că nu avem nici un fel de interes personal", a spus şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres. 

 Decizia referitoare la OUG 13 a fost luată în şedinţa liderilor coaliţiei la guvernare PSD – ALDE. În paralel, sâmbătă, peste 100.000 de oameni au ieşit din nou în stradă, în faţa Guvernului, pentru a protesta faţă de intenţiile executivului de a aduce modificări Codurilor penale.