Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apel al comunității academice din Iași pentru apărarea democrației și justiției

Universitarii ieșeni cer retragerea Ordonanței

În așteptarea deciziei scrise a Guvernului cu privire la anularea Ordonanței de modificare a Codului Penal, se înmulțesc apelurile la condamnarea corupției și apărarea statului de drept. Membri marcanți ai comunității academice din Iași au lansat un apel public pentru apărarea democrației și a justiției din România.

Inițiată și semnată de membri ai comunității academice din Iași, scrisorea online continuă să adune semnături din parea unor universitari din țară, dar și din străinătate. Documentul lansat vineri solicită: "Facem apel la Președinte, Parlament și Guvern să ia toate măsurile pentru oprirea asaltului asupra statului de drept și întoarcerea în limitele impuse de Constituție. Albirea unor politicieni acuzați de acte de corupție, abuz în serviciu și conflicte de interese nu este nicidecum oportună pentru societatea românească."

Conținutul apelului

"În seara zilei de 31 ianuarie 2017, fără respectarea unor prevederi constituționale și legale, Guvernul României a adoptat OUG 13/2017 de modificare a Codului penal. Actul respectiv a provocat o reacție dură din partea societății civile din România și diaspora românească. La mitinguri și demonstrații zilnice, la care participă sute de mii de oameni, în foarte multe orașe din țară și străinătate, cetățenii români acuză tentativele Guvernului de a legaliza practic furtul din banii publici și disprețul față de lege.

După 1989, România a parcurs un drum presărat de sincope. Ancorarea de principiile și valorile fundamentale ale democrației și economiei de piață a fost plătită chiar cu sângele a peste o mie de oameni în zilele Revoluției și mineriadelor care au urmat.

Credem că în aceste zile, în care câștigurile obținute în urma a 27 de ani de eforturi și sacrificii sunt puse în pericol, este nevoie, mai mult ca niciodată, de o voce puternică a lumii academice. Apărarea statului de drept, a democrației și a unei justiții egale pentru toți ar trebui să devină un mod de a fi al fiecăruia dintre noi. Facem apel la Președinte, Parlament și Guvern să ia toate măsurile pentru oprirea asaltului asupra statului de drept și întoarcerea în limitele impuse de Constituție. Albirea unor politicieni acuzați de acte de corupție, abuz în serviciu și conflicte de interese nu este nicidecum oportună pentru societatea românească.

Iași, 4 februarie 2017."

Lista de semnături poate fi consultată aici: