Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regina Elisabeta a II-a împlinește 65 de ani pe tronul Marii Britanii

queen.jpg

Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh britanic și cel cel mai longeviv șef de stat din lume la ora actuală
Sursa imaginii: 
www.royal.co.uk

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord împlinește luni 65 de ani de la urcarea pe tron. Ea va petrece ziua în "reflecție personală" în memoria tatălui, regele George al VI-lea, decedat pe 6 februarie 1952 la vârsta de 56 de ani.

Aniversarea va fi marcată prin tradiționalele salve de tun, în număr de 41, trase la ora 12 la prânz de artileria regală în Green Park, din vecinătatea Palatului Buckingham, reședința oficială a monarhilor britanici.

În afară de aceasta scurtă ceremonie, așa numitul Jubileu de Safir nu va fi marcat în niciun alt fel în public, așa cum s-a întâmplat la Jubileele de Argint - 1977 (25 de ani), Aur - 2002 (50 de ani) și Diamant - 2012 (60 de ani).

Este de așteptat ca Jubileul de Platină (70 de ani în 2022) să fie din nou marcat cu fast, dacă regina va mai fi în viață la acea dată. Ea împinește 91 de ani anul acesta, dar mama ei, Regina Mamă Elisabeta, a trăit până la vârsta de 101 ani.

Regina va dedica această zi tatălui ei, care a murit de cancer la plămâni în timp ce fiica sa, pe atunci Prințesa Elisabeta în vârstă de 25 de ani, se află într-o vizită în Kenia și a trebuit să se întoarcă de urgență în țară pentru funeralii și pentru a prelua tronul.

"Tatal meu a murit mult prea tânăr. S-a petrecut foarte brusc și trebuie să preiei și să faci cum poți mai bine și să-ți accepți soarta.", avea să spună mai târziu tânăra regină despre acel eveniment dureros și neașteptat care a propulsat-o în fruntea a ceea ce era la acea vreme, încă, Imperiul Britanic.

După 65 de ani, regina Elisabeta este în continuare pe tron, în septembrie 2015 devenind cel mai longeviv monrah britanic sau englez, iar de anul trecut, după moartea regelui Thailandei Bhumibol, este cel mai longeviv șef de stat din lume la ora actuală.

Monarh activ și popular

La aproape 91 de ani ea continuă să-și exercite atribuțiile de monarh constituțional ceea ce presupune, între altele, o audiență săptămânală între patru ochi cu prim ministrul zilei. Actualul premier Theresa May este al 13-lea, primul premier al reginei fiind Winston Churchill.

Prințesa Elisabeta cu tatăl ei în 1930Prințesa Elisabeta cu tatăl ei, viitorul rege George al VI-lea, în 1930

Regina primește în vizită șefi de stat străini și anl acesta îl va găzdui pe președintele Statelor Unite, Donald Trump. O misiune destul de ingrată, având în vedere că o petiție recentă în favoarea anulării vizitei a fost semnată de peste 1,8 milioane de persoane.

Dar suverana este obișnuită cu astfel de controverse de la precedentele vizite ale unor lideri precum Nicolae Ceaușescu în 1978, președintele Zimbabwe Robert Mugabe în 1994 sau președintele Chinei Xi Jinping ăn 2015.

Regina este comandantul suprem al forțelor armate și lider al Commonwealth-ului - organizația statelor din fostul imperiu britanic.

Sunt roluri pe care le-a luat întotdeauna foarte în serios, deși acum nu mai participă la summit-uri ale Commonwealth-ului în străinătate, fiind reprezentată acolo de Prințul moștenitor Charles, ajuns și el la vârsta de 68 de ani.

Acum, regina Elisabeta trece, ca și țara în fruntea căreia se află de 65 de ani, printr-o perioadă tumultoasă, aceea a ieșirii din Uniunea Europeană.

Pe lângă aceasta, Regatul Unit dă semne de dezbinare, în Scoția și Irlanda de Nord fiind active puternice mișcări separatiste, regina fiind simbolul unității regatului.

Dar regina, care este mamă, bunică și străbunică, a trecut în cei 65 de ani de domnie prin momente grele, între altele divorțurile a trei dintre cei patru copii ai săi, moartea fostei soții a lui Charles, prințesa Diana, evenimente care au atras monarhia în contoverse sau chiar scandaluri publice.

Regina Elisabeta a știut însă întotdeauna să se adapteze și să-și păstreze popularitatea și prin implicație și sprijinul pentru monarhie. Dar nu e sigur că acest sprijin va dăinui după după ce ea nu va mai fi.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ