Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileţ: Dosarele îşi vor urma parcursul, ca şi cum OUG 13 nu ar fi existat

judecatorul_cristi_danilet_rfi_dosarele_parcursul_oug_nu_existat_niciodata.jpg

Cristi Danileţ: Teoretic, e posibil ca prevederile controversate din OUG 13 să se regăsească într-un proiect de lege în Parlament (Sursa foto: blog Cristi Danileţ)
Cristi Danileţ: Teoretic, e posibil ca prevederile controversate din OUG 13 să se regăsească într-un proiect de lege în Parlament (Sursa foto: blog Cristi Danileţ)

O reacţie din partea unui magistrat, după ce Guvernul a abrogat duminică Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codului Penal: dosarele pe rol îşi vor urma parcursul, ca şi cum Ordonanţa 13 nu ar fi existat, precizează la RFI judecătorul Cristi Danileţ. El crede că teoretic este posibil ca prevederile controversate din OUG să se regăsească într-un proiect de lege în Parlament.

Magistratul Cristi Danileţ spune că “se revine la situaţia dinainte de noaptea de marţi, când Guvernul în condiţii lipsite de transparenţă şi fără o discuţie prealabilă cu magistraţii, cu populaţia, a atins, a modificat, a intenţionat să modifice Codul Penal”.

Cum sunt afectate dosarele în curs de abrogarea OUG 13? “Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de marţi noaptea a prevăzut un termen de aplicare a modificărilor la Codul Penal de zece zile, ceea ce însemna că pe 11 februarie ar fi urmat ca noi, magistraţii, să închidem unele dosare sau să aplicăm pedepse mai mici pentru acele infracţiuni. E, (în urma abrogării OUG) nu există nici un efect negativ asupra dosarelor în curs. Ele îşi vor urma parcursul ca şi cum Ordonanţa de Urgenţă 13 nu ar fi existat niciodată”, explică judecătorul.

Există riscul ca majoritatea parlamentară să adopte o lege similară în conţinut cu Ordonanţa de Urgenţă abrogată? “Teoretic, teoretic, lucrurile care au inflamat opinia publică pot fi reluate într-un proiect de lege şi trimise la Parlament şi tot teoretic, Parlamentul le poate aproba. Dar cel puţin există un timp pentru dezbatere publică, există un timp pentru amendamente, pentru manifestarea Opoziţiei, pentru avizul de la CSM şi desigur, cei nemulţumiţi să conteste respectivul proiect de lege aprobat, să spunem, de Parlament, la Curtea Constituţională, mai înainte de a fi promulgat (…). Dacă mă întrebaţi este posibil ca Guvernul sau Parlamentul să se atingă din nou de aceste texte, să elimine din nou neglijenţa în serviciu, să introducă pragul de 200 de mii de lei la abuzul în serviciu sau să elimine jumătate din infracţiunea de conflict de interese, vă spun da, este posibil în Parlament, dar cel puţin societatea civilă şi magistraţii şi ambasadele şi opinia publică în general pot veghea ca aceste lucruri să se întâmple în urma unor dezbateri şi nu pe furiş într-o noapte”, spune Cristi Danileţ.