Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie - Mussolini: Ești concediat!

ciano.png

Contele Ciano împreună cu soția sa, Edda Mussolini, 1930
Sursa imaginii: 
altervista.org

Pe 6 februarie 1943 Benito Mussolini l-a concediat pe ginerele său, contele Galeazzo Ciano, din funcția de ministru de externe al Italiei, după ce tot el îl numise pe post, o practică desprinsă parcă din actualitatea internațională a zilelor noastre. Întreaga poveste la Accent pe istorie.

Deși în contexte incomparabile, din multe puncte de vedere, cu situația prezentă, și în trecut au existat lideri marcanți ai lumii care și-au angajat ginerii pe posturi guvernamentale cheie.

Ce-i drept, istoria nu s-a oprit la faza de angajare; vorbim de o istorie cu Benito Mussolini și ginerele său, contele Galeazzo Ciano.

Contele Ciano, un susținător al fascismului încă din momentele de început ale regimului, și-a început cariera politică îndeplinind funcția de consul general al Italiei în China. Înainte lucrase pe post de jurnalist și absolvise Facultatea de Drept.

În 1930 Ciano s-a căsătorit cu fiica lui Mussolini, Edda, eveniment urmat de o ascensiune rapidă în mediul politic italian a tânărului, care a pătruns în cercul apropiat de consilieri ai dictatorului italian. În scurt timp contele Ciano a fost numit ministru de externe de către il Duce, devenind principalul partener al acestuia la conducerea Italiei.

Al Doilea Război Mondial a provocat divergențe de opinie între cei doi, întrucât Galeazzo Ciano considera că Italia nu este pregătită pentru a intra într-un asemenea conflict, împotriva Aliaților, în timp ce Mussolini nu a ezitat să declare război Franței în 1940. Mai mult de atât, ginerele dictatorului italian devenise suspicios cu privire la intențiile lui Hitler, care a invadat Polonia fără a consulta Italia, ignorând astfel pactul încheiat cu aceasta, celebrul Pact de Oțel (22 mai 1939), care prevedea cooperarea între cei doi parteneri ai Axei și o politică militară comună. Cu toate acestea, Ciano era conștient că Italia ar putea profita de pe urma alianței cu Germania, dacă puterile Axei vor câștiga războiul, cu atât mai mult cu cât Franța căzuse în fața germanilor.

Istoria și războiul, însă, sunt imprevizibile, iar după o serie de înfrângeri ale Axei în Grecia și în Nordul Africii, Contele Ciano a început să susțină varianta încheierii unui acord de pace cu Aliații. Mussolini era total împotriva acestui scenariu și drept urmare, pe 6 februarie 1943, l-a concediat pe Ciano, care a fost trimis pe post de ambasador la Vatican.

În iulie 1943, Mussolini a fost îndepărtat de la putere, acțiune la care a participat și ginerele său, dar în septembrie il Duce a creat un guvern marionetă în Nordul Italiei, pe teritoriul ocupat de germani, proclamând Republica Socială Italiană.

După ce a fost eliminat de noua conducere de la Roma, Contele Ciano a fugit cu familia sa în Germania, însă naziștii l-au deportat în statul-marionetă al socrului, care l-a primit cu...o arestare și o condamnare pentru înaltă trădare. În ianuarie 1944 a fost executat, iar ultimele sale cuvinte au fost: Trăiască Italia!

Până la următoarea întâlnire, nu uitați că istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 6 februarie 2017